Читај ми!

Vučić: Završetak "Prokopa" do 27. januara 2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da radovi na budućoj železničkoj stanici "Prokop" u Beogradu dobro napreduju i najavio da će biti završeni do 27. januara 2016. godine.

Vučić je na gradilištu rekao da je zadovoljan radovima koje je obavio "Energoprojekt", i time što će "Železnice Srbije" uskoro da spuste cenu sa projektovanih 28 miliona evra na 25,7 miliona evra, prenosi Beta.

Vučić je naglasio da su radovi u "Prokopu" počeli pre 41 godinu, još 1974, i da su 1996. sasvim prestali.

"U izbornim kampanjama su svi govorili da je to ruglo. Mi pokazujemo da možemo da radimo i da napravimo da ovo bude jedna od najmodernijih stanica u ovom delu Evrope. Verujem da će radovi biti završeni na vreme", rekao je premijer.

Prema Vučićevim rečima, radove u "Prokopu" izvode domaće kompanije koje koriste domaći materijal i komponente, dok se uvozi samo ono čega nema u Srbiji.

Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je poseta Vučića "Prokopu", za razliku od prethodnih premijera, najbolji dokaz da će stanica biti završena.

"Naš je zadatak da poštujemo rokove, da ubrzamo projekat, ako može i pre roka. Za razliku od prethodnih vlada, mi manje pričamo, a više radimo", kazala je Mihajlovićeva.

Naglasila je da je završetak radova preduslov da stanica "Prokop" preuzme zadatak glavne putničke železničke stanice u Beogradu i time se oslobodi važno građevinsko zemljište gde je sada glavna stanica.

Direktor "Železnica Srbije" Miroslav Stojčić rekao je da će gornji deo "Prokopa" biti komercijalan i da ima zainteresovanih za to.

Prva faza rekonstrukcije železničke stanice "Beograd–Centar" u "Prokopu" počela je 3. decembra 2014, kada su "Železnice Srbije" najavile da bi radovi trebalo da se završe za 420 dana.

Vrednost radova je 25,8 miliona evra, a finansiraju se kreditom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj.

Radove izvodi konzorcijum firmi "Energoprojekt opreme", u kojem su i "Energoprojekt niskogradnja", "Energoprojekt visokogradnja, ZGOP i AZZD.

Prva faza izgradnje stanice "Prokop" obuhvata rekonstrukciju ranije položenih koloseka radi povećanja propusne moći stanice.

U okviru prve faze, biće izgrađeni treći, četvrti, sedmi i osmi kolosek, rekonstruisani postojeći deveti i deseti kolosek, nabavljen materijal za gornji stroj za prvi i drugi kolosek, završeni zanatski radovi, elektroenergetske instalacije i telekomunikacioni sistemi u pothodnicima i na peronima, montiran sistem za obaveštavanje putnika.

Kroz "Prokop" sada prolaze samo vozovi gradske železnice, a posle završetka radova, tuda će moći da saobraćaju i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво