Читај ми!

Kruševački radnici neplanirano u prevremenu penziju

Krajem 2011. godine, 60 radnika kruševačkog "14. oktobra" prihvatilo je jednu od ponuđenih opcija socijalnog programa kojom im je omogućeno da u narednih pet godina, dok ne ispune jedan od uslova za penziju, primaju novčanu naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Novim zakonom promenjeni su uslovi za penzionisanje, pa će većina njih neplanirano morati u prevremenu penziju!

Da nije promenjen Zakon, Srboljub Bogdanović, bivši radnik "14. oktobra", u aprilu bi stekao oba uslova za punu penziju, 40 godina staža i 60 godina života, zbog čega je i prihvatio ponuđeni socijalni program.

"Ja više nemam nijedan uslov koji sam imao u rešenju koje smo dobili iz firme. Imaću umanjenje 20,4 odsto. Znači, umesto 32.000 primao bi 23.600 dinara penziju po novom. To je veliko umanjenje i po tim uslovima sigurno 2011. ne bih otišao iz firme", kaže Bogdanović.

U Ministarstvu za rad kažu da su uslovi bili poznati i da je sve regulisano propisima.

Rosimirka Todorović iz Sektora za zapošljavanje u Ministarstvu za rad kaže da su se dobrovoljno prijavili i rekli da hoće da idu po socijalnom programu do sticanja prvog uslova za penziju. "I tada se znalo da se ne čeka puna penzija", rekla je Todorovićeva.

Ono što nisu znali i zbog čega sada imaju problem jesu nove odredbe Zakona o penziono-invalidskom osiguranju, po kojima im je za punu penziju potrebno i više godina i više staža, a da prevremena, koja im je sada jedina opcija, donosi trajno umanjenje.

"Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način, kao i visina starosne penzije, s tim što se dobijeni iznos trajno umanjuje na godišnjem nivou i iznosi 4,08 odsto, a maksimalno umanjenje je 20,4 odsto", objašnjava Zorica Jovanović, direktor filijale PIO fonda Kruševac.

Bivši radnik Zoran Marjanović kaže da PIO fond traži saglasnost da radnici odu u prevremenu penziju, što im ne odgovara, i najavljuje da će se obratiti zaštitniku građana, Ustavnom sudu, Strazburu.

Sličnu inicijativu već je pokrenulo 1.300 radnika kragujevačke "Zastave".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво