Читај ми!

NIS otpušta 200 radnika

Naftna industrija Srbije najavila je da će u narednih nekoliko meseci otpustiti više od 200 ljudi, zbog otežanih uslova poslovanja.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je, u razgovoru sa novinarima, rekao da će radnici koji su proglašeni za tehnološki višak dobiti dvostruko veću otpremninu od radnika preduzeća u restrukturiranju, odnosno 400 evra po godini staža, prenosi Beta.

Kravčenko je precizirao da je u toj energetskoj kompaniji trenutno zaposleno 5.000 radnika, a da sa radnicima anagažovanim na lizing radi ukupno 11.000 radnika.

Prema rečima Kravčenka, otpuštanje više od 200 radnika zaposlenih u NIS-u je "prinudna mera", kojoj su prethodili rezovi u menadžmentu, zamena stranih menadžera domaćim i rezanje beneficija menadžerima.

"Najviše ćemo uštedeti na menadžerima i zameni stranih domaćim", rekao je Kravčenko i napomenuo da je namera da 95 odsto menadžera bude iz Srbije.

Kravčenko je objavio revidirane podatke konsolidovanog finansijskog izveštaja, koji su urađeni po međunarodnim standardima, prema kojima je NIS u 2014. imao pad čistog profita za 42 odsto.

Čist profit NIS-a u prošloj godini bio je 27,8 milijardi dinara, što je 42 odsto manje nego u 2013. Prema podacima te kompanije, samo uticaj negativnih kursnih razlika na finansijske rezultate je iznosio 13,2 milijarde dinara.

Prema rečima Kravčenka, na znatno slabije poslovanje u prošloj godini nego što je očekivao pored "velikog pada dinara", znatno su uticali nagli drastični pad cena nafte i goriva i povećanje poreskih opterećenja.

"Danas smo se suočili sa krizom koju smo preživljavali 2008. Ipak, tekuća situacija je složenija pre svega zbog rekordno niskih cena nafte, konkurencije i rastućih tehnoloških potreba", navodi Kravčenko.

Ističe da će u ovoj godini dodatno opterećenje za poslovanje biti pad cena gasa.

U NIS-u ističu da su uprkos daljem padu osnovnih tržišta derivata na Balkanu, očuvali obim prodaje naftnih derivata na nivou od tri miliona tona, što odgovara obimu iz 2013. godine. Pri tome je udeo motornih goriva u prodaji povećan na 58 odsto.

Prema rezultatima iz 2014. godine, obim prerade u rafineriji kompanije iznosio je 3,1 milion tona, što je neznatno više od nivoa iz 2013.

Kako je naveo Kravčenko, kapitalna ulaganja NIS-a u 2014. godini bila su 39,4 milijarde dinara, što je 29 odsto niže od pokazatelja iz 2013. godine.

"Kompanija je bila prinuđena da smanji obim investicionog programa zbog neplaćanja dugova najvećih državnih dužnika i nepovoljne situacije na svetskim naftnim berzama", rekao je generalni direktor NIS-a. Dodao je da je dug NIS-u 59 miliona evra, od čega je dug državnih kompanija nešto više od 40 miliona evra.

Kravčenko je napomenuo da je 2014. potpisan Memorandum koji reguliše mehanizme vraćanja dugova najvećih dužnika državnih preduzeća, prema kojem bi dugovi trebalo da se vrate u naredne dve godine.

Većinski vlasnik NIS-a je ruska kompanija "Gaspromnjeft", a najveći manjinski vlasnik je Republika Srbija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 13. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара