Читај ми!

Patrone: Neiskorišćeno 3,5 milijardi evra za projekte

Direktor EBRD-a u Srbiji Mateo Patrone rekao je da Srbija mora da ubrza infrastrukturne projekte i ukazao da čak 3,5 milijardi evra namenjenih državi za projekte, nije iskorišćeno.

Patrone na Kopaonik biznis forumu rekao da je novac namenjen državi za projekte već dovoljan da se stanje promeni na bolje, prenosi Tanjug.

Patrone je ukazao da do sada u Srbiji nije realizovan nijedan od većih projekata javno privatnog partnerstva, mada su neki započeti.

Govoreći o bankarskom sistemu u Srbiji, Patrone je rekao da nije dovoljno likvidan i da nema dovoljno novca za kreditiranje privrede.

"Glavni uzrok za to je visok nivo nenaplativih kredita od 22-23 odsto. Priroda loših kredita je takva da se mora više analizirati, i ući u restrukturiranje kompanija", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovo važno pitanje najbolje je rešavati pomoću privatnog kapitala, jer ne možemo očekivati da se to rešava državnim novcem poreskih obveznika .

Patrone je naveo da su u Srbiji problemi i slab rast BDP-a ,visoka stopa nezaposlenosti, ali je ocenio da ima potencijala da se rast pokrene. Konkurencija u regionu je, kako je naveo, jaka.

Prema njegovim rečima, prednost Srbije je, između ostalog, i što je porez na dobit preduzeća 15 odsto, što je niže nego u regionu.

Kao uspešne poteze u Srbiji, navodi fiskalnu konsolidaciju, privatizaciju, stend baj aranžman sa MMF-om.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи