Читај ми!

Finansijski konsultant za "Srbijagas"

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić najavljuje da će "Srbijagas" ove godine dobiti konsultanta koji će predložiti mere za finansijsku konsolidaciju tog preduzeća.

Vladi Srbije u konsolidaciji "Srbijagasa" pomažu Međunarodni monetarni fond, Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, navodi ministar Antić, prenosi Tanjug.

"'Srbijagas' će od 1. jula, u prvoj fazi, po planu restrukturiranja, poslovati kao holding grupacija u okviru koje će postojati dve celine - za transport i distribuciju gasa", objasnio je Antić u izalaganju na "Kopaonik biznis forumu", na panelu o značaju energetike i poljoprivrede za ekonomski razvoj Srbije.

Na taj način, kompanija će biti pripremljena za otvoreno tržište gasa, što znači da više neće imati monopol.

"Prva mera u finansijskoj reorganizaciji 'Srbijagasa' biće povećanje discipline u naplati isporučenog gasa", kaže Antić i navodi da trenutna potraživanja tog preduzeća iznose milijardu dolara.

Najveći dužnici su "Petrohemija" i "Azotara", zbog čega je za Vladu Srbije od velikog značaja da se nađu strateški partneri za ta preduzeća.

Ni "Elektroprivreda Srbije" više neće biti "crna rupa" u okviru javnog sistema već će, prema planu restrukturiranja, u saradnji sa MMF-om postati održiv sistem.

"EPS će biti moderna, organizovana kompanija čiji će troškovi poslovanja biti znatno manji uvođenjem koroprativnog poslovanja i ukidanjem 14 zavisnih društava", naglašava Antić.

Ministarstvo rudarstva i energetike u prvi plan stavlja izgradnju novih energetskih objekata, kako bi Srbija bila energetski nezavisna država.

Antić kaže da očekuje da u drugoj polovini ove godine počnu radovi na proširenju "Termoelektrane Kostolac", koja se gradi iz kineskog kredita, što će biti prvi izgrađeni energetski objekat posle skoro tri decenije.

"U fazi smo obezbeđivanja domaćeg učešća za tu investiciju čija je ukupna vrednost 700 miliona dolara", isiče Antić i dodaje da je 2018. godine planiran završetak proširenog kopa u Kostolcu. Izgradnja novog termobloka očekuje se 2019. godine.

Prema Antićevim rečima, u planu je i proširenje proizvodnje "Rudnika Kovin" i izgradnje novog termobloka, a sredstva za to se očekuju od privatnih investitora.

Tužba "Esmarka" nema veze sa Vladom Srbije

Ministar Aleksandar Antić kaže da Vlada Srbije nema nikakve veze sa tužbom koju je "Esmark" podneo protiv slovačkog biznismena zbog navodnog ometanja u procesu privatizacije Železare Smederevo.

"Koliko sam video, to je pitanje unutrašnjeg funkcionisanja 'Esmarka'. To su stvari koje su za 'Esmark' i njihove partnere, to za Vladu nema veze", rekao je Antić novinarima.

Na odluku Vlade da odbije Esmarkovu ponudu niko nije uticao, već je ta odluka doneta u interesu građana Srbije, poručio je ministar.

Ono što je za Vladu daleko značajnije je, kako je naveo, da je kompanija Esmark pokazala zainteresovanost da se prijavi za upravljanjenje čeličanom i kasnije za njenu privatizaciju.

"Vlada je donela odluku koja je bila u interesu Srbije, jer Esmark u pregovaračkom postupku nije prihvatio nijedan mehanizam zaštite Srbije, zaštite onih investicionih segmenata koje je Vlada dala u čitavom tom procesu i na kraju nisu dali ozbiljnu garanciju koliko će se zadržati u Smederevu", rekao je ministar energetike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво