Читај ми!

Vujović: Visok stepen podrške reformama

Suficit u budžetu u januaru i februaru zasnovan je na povećanju prihoda i na manjim rashodima, rekao je ministar finansija Dušan Vujović. Ako "Telekom" bude prodat, deo prihoda biće usmeren na otplatu dugova, rekao je ministar.

Dušan Vujović je za Dnevnik RTS-a rekao da su prihodi povećani zahvaljujući naplati PDV-a i akcizama, ali i neporeskim prihodima u koje ulaze dividente koje plaćaju javna preduzeća.

 

Istakao je da su investicije malo sporije realizovane, ali da će to biti kompenzovano u martu. Vujović očekuje da će se pozitivan trend nastaviti i da će manjak u budžetu na kraju godine biti niži od planiranog.

Osim dopunskih prihoda, istakao je i da su rashodi pod kontrolom, kao i da Vlada vodi računa o troškovima spoljnog duga.

Vujović je naveo da je najvažnije da pregled za prvi kvartal, koji će biti rađen u maju, bude pozitivan, i da se taj trend nastavi do kraja godine.

Govoreći o povećanju cene struje, Vujović je naveo da su razgovori o tome dugo trajali, i ponovio da će povećanje biti 15 odsto. Istakao je da će tačan odnos između povećanja cena struje i akciza biti određen naknadnim analizama, ali je poručio da će akcize biti sastavni deo tog povećanja od 15 odsto.

Kako je naveo, važno je što će prihod od akciza ići direktno u budžet.

Kada je reč o javnom dugu, ministar finansija je rekao da stvarni devizni izraz duga nije porastao već da su porasle kursne razlike.

"Da li će jačanje dolara biti trajna kategorija, to ćemo videti, to se svi u svetu pitaju", rekao je Vujović.

Ministar je rekao i da će, ako prodamo "Telekom", deo prihoda biti usmeren na otplatu duga.

Komentarišući ekonomski forum na Kopaoniku, Vujović je rekao da Vlada ima visok stepen podrške za reforme koje su već dale rezultat.

Podsetio je da je politička odlučnost za sprovođenje reformi demonstrirana već prvog dana foruma.

Objasnio je da sledi faza potpune implementacije i reforma javnih preduzeća, a paralelno sa tim i kontrola svih elemenata rashoda.

Ponovio je da je cilj da se od gubitaša napravi glavni izvor prihoda za budžet.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи