Читај ми!

Javna preduzeća zadužena 11 milijardi evra

Oko 740 javnih preduzeća u Srbiji ukupno je zaduženo oko 11 milijardi evra, što je znak da ta preduzeća treba hitno reformisati, poručeno je na "Kopaonik biznis forumu".

Savetnica Ekonomskog instituta Svetlana Kisić navela je da zaduženost javnih preduzeća čini 17 odsto ukupne zaduženosti srpske privrede, prenosi Tanjug.

Kisićeva je, na panelu o reformi državne uprave i javnog sektora u Srbiji, rekla da su, na primer, javna preduzeća u 2013. napravila gubitak od 51 milijardu dinara.

Dodala je da javna preduzeća obuhvataju znatan deo srpske privrede, precizirajući da samo 17 velikih državnih preduzeća angažuje više od 19 odsto aktive srpske privrede i obuhvata oko 10 odsto ukupno zaposlenih.

Kisieva je istakla da su javna preduzeća generator nelikvidnosti i kao primer navela da "Železnice Srbije" trećinu svojih troškova ne mogu da pokriju iz svojih prihoda, kao i da "GSP Beograd" ne može iz prihoda da pokrije plate zaposlenih.

Prema njenim rečima, skoro sva javna preduzeća opterećuje neprofesionalni menadžment, visoki troškovi i neefikasan rad zbog prekobrojnog broja radnika.

Savetnica Ekonomskog instituta ističe da je neophodno što pre reformisati javna preduzeća, predvideti čvrsta budžetska ograničenja, tražiti veću transparentnost poslovanja, sprovesti departizaciju i podići efikasnost njihovog rada kroz korporativizaciju.

Prema njenim rečima, preduzeća u restrukturiranju duguju javnim preduzećima oko 670 miliona evra.

Na primer, sat radnog vremena u javnim preduzećima u Srbiji se plaća skoro četiri puta više nego u privatnom sektoru, navela je Kisićeva.

"Kada podelite primanja sa satom vidite da se sat u javnom sektoru naplaćuje 809 dinara, a u privatnom 226 dinara", rekla je Kisićeva na panelu.

Kako kaže, istraživanje je pokazalo da zaposleni u privatnom sektoru dnevno rade u proseku 7,18 sati, a u javnim preduzećima 3,45 sati. Javna preduzeća, ističe, imaju veće plate i od ostatka javnog sektora, a najveća primanja imaju zaposleni u "Koridorima Srbije".

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Vidosava Džagić rekla je da će  u naredne tri godine biti sprovedena reforma javnog sektora i da je najvažnije da se mapiraju fabrike troškova i neefikasnosti.

Džagićeva je istakla da u javnom sektoru 20 odsto ljudi vuče ceo posao i da bi upravo oni trebalo da budu lideri i nosioci promena.

"Mora se menjati sistem koordinacije i komunikacije, a potrebno je i jasno utvrđivanje odgovornosti", istakla je Džagićeva.

Poručila je da je cilj da građani i privreda dobiju kvalitetniji javni servis i eliminišu nepotrebno rasipanje državnog novca.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво