Čepurin: Trasa za gas preko Srbije

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin izjavio je da Rusija smatra da preko Srbije mora ići budući pravac za snadbevanje Evrope gasom, kada se za četiri godine završi transport ruskog gasa preko Ukrajine.

"Mi polazimo od toga da trasa za transport gasa mora da pređe preko teritorije Srbije", rekao je Čepurin na otvaranju Druge rusko-srpske privredne izložbe, koja se održava u Hotelu "Metropol palas" u Beogradu, prenosi Beta.

Ruska kompanija "Gasprom" tvrdi da gas za oko četiri godine, kada istekne ugovor sa Ukrajinom, više neće ići u Evropu preko te države, već će se transportovati preko Turske i gasovoda "Severni tok".

Planira se izgradnja četiri cevovoda, čije će odredište biti na tursko-grčkoj granici, a predviđa se da prvi bude završen 2016. godine.

Čepurin je rekao da su sada aktuelna pitanja u oblasti trasnsporta gasa kao zamena nakon odustanka od realizacije "Južnog toka" i da se razmatra pitanje kako će se transportovati ruski gas za četiri godine nakon što prestane transport preko Ukrajine.

Kako je istakao, treba tačno proceniti puteve, zainteresovanost, navodeći da su u tom domenu ključna tri elementa: sigurnost isporuka, mogućnost da se obezbede zagarantovani obimi i konkurentna cena gasa.

"Imajući u vidu da su se naši partneri pre više godina opredelili i definisali prema maršruti, ako ne bude aktuelnih birokratskih prepreka, Rusija je spremna da se priključi realizaciji projekta.

Mislimo da je to veoma važno pitanje ne samo za izvoznike i za korisnike, već i za zemlje jugozapadne Evrope, celokupne Evrope i Evropske unije", rekao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, cena ruskog gasa krajem prošle godine i u prvom kvartalu ove godine znatno se smanjila i do leta može još da bude smanjena.

"Cena ruskog gasa do leta može znatno da bude smanjenja i to može da doprinese većoj potrošnji tog energenta", rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Čepurin je, izuzev o gasu, govorio i o robnoj razmeni između Srbije i Rusije.

On je podsetio da je isporuka srpske hrane u Rusiju prošle godine udvostručena.

Prema podacima Privredne komore Srbije, Srbija je u 2014. godini izvezla hrane za 300 miliona dolara, što je povećanje od gotovo 67 odsto u odnosu na godinu pre.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je otvaranju rusko-srpske privredne izložbe.

Dačić je izjavio da je prošle godine trgovinska razmena Srbije sa Rusijom povećana za 300 miliona evra i da je dostigla 2,5 milijardi evra, prenosi Fonet.

To je deo sveukupne političke saradnje i dobrih odnosa dva naroda, koji će biti nastavljeni, rekao je Dačić.

Uz podatak da je Rusija, uz Italiju i Nemačku, najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, Dačić je izjavio da su ekonomski odnosi sa Rusijom u stalnom usponu, ali da postoje uslovi i za dinamičniju saradnju.

"Želimo unapređenje energetske saradnje, proširenje strukture roba u razmeni, završetak starih i početak novih infrastrukturnih projekata, dolazak ruskih investitora. Očekujemo rast investicione saradnje i srpskog izvoza i iskorišćavanje svih privrednih potencijala Srbije, naročito u turizmu i auto-industriji", rekao je Dačić.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 04. mar 2015, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

samo jedna alternativa

Postoji samo jedna alternativa.Gas nece ici preko srbije zato sto je opkoljena zemljama eu. samo ukoliko grcka izadje iz eu, mi mozemo da budemo tranzitna zemlja za gas. Grcka je presudna.

(sreda, 04. mar 2015, 18:39) - Djekna [neregistrovani]

...

Ko jos njima veruje?

(sreda, 04. mar 2015, 18:39) - anonymous [neregistrovani]

Nema trase preko Srbije!

Cepurinovo obecanje su prazna prica sto se tice gasovodne trase preko Srbije!Pa dokle cemo ljudi moji biti naivni i svakome verovati!Pa mi smo drzava okruzena zemljama clanicama EU i nikada nece biti kako Rusija kaze kud ce prolaziti gasovod nego tu odluku donet ce Brisel kao i uvek!Da je Brisel dozvolio Juzni tok on bih stvarno i postojao!Amerikanci hoce prodavati svoj gas koji ce se transportovati na hrvatsko poluostrvo Krk i onda odatle za Srbiju Crnu Goru Makedoniju BiH itd!Nista se drugo nece desiti budite uvereni!A u ostalom ce valjda i Srbija za 4-5 godina postati clanica EU pa ce da nam bude svejedno odakle ce stizati gas!

(sreda, 04. mar 2015, 18:18) - Milan Lala [neregistrovani]

Tranzit gasa

Srbija treba da sa Rusijom ugovori da Srbija bude glavno cvoriste tranzita gasa na Zapadnom Balkanu, odakle se gas transportuje ne samo prema ( Madjarskoj / EU ) nego i prema : FBIH / RS , MNE, (Bugarskoj i Rumuniji ako zele ) , CRO, Albaniji . Tako bi Srbija od Rusije dobila veoma vaznu ulogu kao najvece cvoriste gasnog tranzita u Evropi . Ovo je vazno iskoristiti i UGOVORITI na vreme sa Rusijom . Jeftin Ruski gas prema EU i drzavama Balkana nikakva antii ruska politika ne moze zaustaviti .

(sreda, 04. mar 2015, 17:57) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Nije slucajno da ambasador kaze da gas mora ici preko Srbije.Juzni tok je i propao zato sto evropa i amerika hocu po svaku cenu da eliminisu Srbiju iz raznoraznih razloga.Dugo je elaborirati.Kad to bide mi smo na konju .Do tada.Videcemo.

(sreda, 04. mar 2015, 17:54) - anonymous [neregistrovani]

goran katastrofista

Jedno je sta Rusija 'smatra' a sdasvim drugo sta ce se desiti.
Zamislimo scenario: Grcka, Bugarska, Rumunija i Madjarska dobiju povoljan kredit od EU, a Srbija neka se za svoje pare/kredit koja ce sama obezbediti, 'ubode' u njega gdje hoce [Bugaska, Rumunija ili Madjarska. A moze se ubosti cak i u Hrvatskoj jer ce gas iz Madjarske ici u Hrvatsku

(sreda, 04. mar 2015, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Daleko vam lepa kuca

Daleko vam "lepa kuca", sto dalje od Rusije to bolje za Srbiju.

(sreda, 04. mar 2015, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

Тик Ток

Не видим смисао ове изјаве. Главна траса Јужног Тока је планирана преко Бугарске, Србије, Мађарске, Аустрије, Италије. Турски ток је само померавање подморског гасовода на европско тло Турске уместо Бугарске. Али опет се мора прелазити преко тероторије чланица ЕУ. Упошто је ЕУ у новом стратешком папиру одлучила да смањи "зависност" од Руског гаса који износи 25% целокупне потршње, чисто не верујем да ће се у овој политичког клими реализовати икакав гасовод. Политички наратив ових дана ствара нобу поделу у Европи. Зна се коме то користи.

(sreda, 04. mar 2015, 17:32) - zoran [neregistrovani]

gasovod nis-dimitrovgrad(sofija)

pozdrav svima. dokle se stiglo sa projektima i pocetkom izgradnje gasovoda od nisa do dimitrovgrada (odnosno sofije). ovo je najkraca i najsigurnija relacija za povezivanje srbije sa ovim gasovodom, i daje stabilnost svima koji koriste gas u srbiji.

(sreda, 04. mar 2015, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

EU

Nadam se da evropska unija neće pokušat blokirat realizaciju i ovog plana.