Читај ми!

Srbiji potrebna razvojna strategija

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički rekla je da Srbija nema razvojnu strategiju, ali u Vladi postoji svest da je takav plan neophodan i volja da se na njemu radi. Ministar privrede Željko Sertić kaže da je do 2015. godine privatizovano 3.047 preduzeća i da je ostvaren prihod od 3,7 milijardi evra.

Drugi dan "Kopaonik biznis foruma" posvećen je Nacionalnoj strategiji ekonomskog i socijalnog razvoja Srbije od 2015. do 2030. godine. 

Ministarka Kori Udovički istakla je da Srbiji ne treba naručena strategija, jer to i nije istinska vizija. 

"Vizije se ne naručuju", poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave, prenosi Tanjug.

Srbiji je potreban jasan plan, rekla je Kori Udovički, kako bi postala stabilna i pouzdana investiciona destinacija, posebno što je u "potištenom globalnom privrednom ambijentu teško privući kapital".

"Zato moramo veći deo posla da uradimo sami kako bismo obezbedili dotok kapitala, kako bismo iz svakog uloženog evra ili dinara izvukli maksimum", rekla je Udovički.

Ona je poručila da Srbija sebi ne sme više da dozvoli rasipanje, i da započinje projekte koje ne završava. Ilustrujući takav stav, ona je rekla da je neshvatljivo što se kod nas rade deonice auto-puta koje nisu povezane, što nikome nije od koristi.

Prema njenim rečima, počelo je da se radi na razvojnom planu, ali je, kako je istakla, za to potrebno vreme.

Uskoro o višku zaposlenih u državnoj upravi

Ministarka Kori Udovički izjavila je da će uskoro biti precizirano koliki je višak zaposlenih u svim delovima državne uprave.

"Tek sada znamo gde su najveće neracionalnosti, ali je red da prvo lekar saopšti bolesniku od čega boluje, pa da tek onda on o tome čita u novinama", rekla je Udovički na
panelu o racionalizaciji državne uprave i strategije ekonomskog razvoja.

Ona je navela da se zajedno sa Svetskom bankom priprema program racionalizacije državne uprave, istakla da je uređenje države dugotrajan proces i da je važno da se on ne odlaže.

Ministarka je dodala da su u tranzicionom peridodu u Srbiji nastale mnoge agencije koje su u to vreme odgovarale potrebama, ali su bile "izrasline na urušenom sistemu".

Udovički je navela da konsultantska agencija bivšeg britanskog premijera Tonija Blera pomaže Vladi Srbije da precizira prioritete i utvrdi jasne ktriterijume praćenja realizacije tih prioriteta.

Prema rečima Udovički, Vlada Srbije preduzima mere da Srbija bude stabilna i pouzdana investiciona destinacija, jer su za ekonomski razvoj neophodne veće investicije.  

Sertić: Prihod od privatizacije 3,7 milijardi evra

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je u Srbiji do 2015. godine privatizovano ukupno 3.047 preduzeća i da je ostvaren prihod od 3,7 milijardi evra.

Sertić je rekao da su privatizovana sva preduzeća koja su mogla da se privatizuju, i da je prosečno po preduzeću dobit iznosila oko 1,2 miliona evra, s obzirom na to da je postojala jedna velika privatizacija koju je sproveo "Telenor".

"Ostalo je više od 500 preduzeća koja imaju ozbiljne probleme", naveo je Sertić i podetio da će 188 preduzeća otići u stečaj i da od toga broja 76 njih nema nijednog zaposlenog.

Ministar je naglasio da u privatizaciji tih preduzeća ne može da se uzima kao početna tačka u kom su stanju bila nekada kada su bila uspešna i imala veliki broj zaposlenih.

Kako je rekao, ta preduzeća su sada u katastrofalnom stanju, s obzirom na to da nemaju tržište i 95 odsto njih je tehnološki zastarelo, tako da skoro nijedno od njih nema stabilan i pozitivan rast.

Sertić je podsetio da predstoji privatizacija "Železare Smederevo" i da će se u subotu, kada se završava javni poziv, znati tačan broj zainteresovanih kompanija za upravljanje tom čeličanom.

Kritika i poziv gradonačelnicima

Sertić je kritikovao gradonačelnike zbog nemara koji iskazuju prema privredi i preduzećima koja rade u njihovim sredinama, i pozvao ih da podstaknu i pomognu svaku vrstu privredne aktivnosti, jer je to jedini način da njihove opštine napreduju.

Sertić je naveo da ima gradonačelnika u Srbiji koji nikada nisu obišli nijedno preduzeće u opštini kojom "gazduju".

"Najmanji je broj gradonačelnika u Srbiji koji se bave privredom, a ima ih koji nikad nisu ušli ni u jedno preduzeće, niti se zainteresovali kako radi", rekao je Sertić.

Kako je naveo, njegov je posao da se time bavi, ali to isto očekuje i od gradonačelnika po Srbiji, kojima će, dodao je, pružiti svaku moguću pomoć.

Ovo stoga što, kako je rekao, iza njega stoji premijer, koji se svakodnevno bavi pitanjima privrede i kome je, kao i celoj Vladi, to najznačajnije polje delovanja u ovom trenutku.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи