Читај ми!

Tabakovićeva: NBS neće posezati za radikalnim merama

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da centralna banka neće posezati za radikalnim merama i da će nastaviti sa politikom održavanja niske inflacije i stabilnosti kursa.

Jorgovanka Tabaković je, na "Kopaonik biznis forumu", rekla da su inflacija i stabilnost deviznog tržišta važan faktor za predvidivost poslovanja, prenosi Tanjug.

"NBS će nastojati da opreznim i odgovornim vođenjem monetarne politike obezbedi preduslove za dalji razvoj privrede, a niska inflacija i stabilnost deviznog tržišta su važan faktor za predvidivost poslovanja", rekla je Tabakovićeva.

Kako je istakla, posebna pažnja će biti posvećena očuvanju finansijske stabilnosti, održavanju kvaliteta bankarskog sistema i povećanju stepena dinarizacije domaćeg finansijskog sistema.

"Radikalne mere poput ukidanja valutne klauzule, posezanja za netržišnim merama i ugrožavanja pravne sigurnosti time što ćemo bankama naređivati po kojim će stopama pozajmljivati novac, jesu stvari koje nisu u domenu ozbiljne diskusije", rekla je guvernerka.

Tumačeći izlaganje premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je govorio na forumu pre nje, Tabakovićeva je rekla da je jedini izbor Srbije da uspe.

Ističe da je "došao trenutak da prestanemo da obožavamo lični interes i da poričemo opšti interes" i da to pokazuju rezultati i mere Vlade kojima NBS u koordinisanoj aktivnosti fiskalne i monterane politike daje svoj puni dopirnos, ne samo zato što joj je to zakonska obaveza već zato što Srbija ima jedini izbor da uspe.

Tabakovićeva je rekla i da su projekcije Narodne banke da će Srbija u 2015. imati pad BDP od 0,5 odsto, ali da iz sve snage žele da se dostigne procena Evropska banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja očekuje rast BDP-a Srbije od 0,5 odsto.

Kaže i da je dinar u februaru ojačao za 2,7 odsto prema evru, usled smanjenja neizvesnosti i povećanog ulaganja u državne hartije od vrednosti.

Tabakovićeva je istakla i da je od 7. avgusta 2012. godine, od kada je guvernerka, prosečna dnevna oscilacija kursa dinara iznosila 0,12 procenata i da to nepostojanje dnevnih oscilacija u vrednosti kursa nije u funkciji nijedna grupe nijednog pojedinaca, već u interesu finansijske stabilnosti države Srbije.

Na Kopaoniku je danas počeo trodnevni ekonomski forum na kojem predstavnici vlasti, ekonomisti, privrednici i bankari razgovaraju o najboljim modelima za podsticanje privrednog rasta u Srbiji.

Tema 22. "Kopaonik biznis foruma" je "Srbija 2015-30: Nova vizija industrijalizacije privrede i modernizacije društva".

Forum organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a okupiće 550 učesnika, među kojima su i ambasadori, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i organizacija u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво