Читај ми!

Vučić: Vlada se opredelila za strategiju koja će doneti razvoj

Važno je bilo da napravimo ozbiljan plan kojeg ćemo se pridržavati i nećemo odustajati, a ovaj koji sada primenjujemo čini mi se da daje rezultate, ocenio je premijer Aleksandar Vučić na početku Biznis foruma koji je počeo na Kopaoniku.

Intoniranjem himne "Bože pravde", na Kopaoniku je jutros počeo Biznis forum. Tom prilikom predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić je poručio da se Vlada opredelila za strategiju koja će doneti razvoj Srbiji i naglasio da je Srbija prvi put u modernoj istoriji u prva dva meseca ove godine ostvarila suficit od 1.895.000.000 miliona dinara.

"Za nas građane Srbije nikada nije bilo važno da razmišljamo nekoliko godina unapared. Zaboravljali smo i podsmevali smo se drugima koji su imali petogodišnje i desetogodišnje planove, nama je bilo važno da se preživi i politički opstane samo tog dana. Ovoga puta smo se opredelili za strategiju, a ne za taktiku. Za strategiju koja će doneti razvoj Srbije uz rešenje problema u javnim finansijama", rekao je Vučić obraćajući se učesnicima 22. ekonomskog foruma na Kopaoniku.

Podsetio je da su u njegovom ekspozeu pred skupštinom jasno postavljeni temelji šta treba činiti: Da počnemo da zarađujemo, da trošimo koliko zaradimo, da smanjimo fiskalni deficit, da smanjimo narastujući javni dug i da na srednji i duži rok obezbedimo rast privrede.

"Tog programa se držimo potpuno, gotovo striktno i on je počeo da daje rezultat", rekao je i podsetio da su doneti u međuvremenu sistemski, moderni zakoni u skladu sa evropskom praksom, kao i plan fiskalne konsolidacije i to uprkos, kako je naveo, protivljenju većeg dela društva to je put napred.

Zbog toga je Srbija, kako je rekao i skopila ugovor sa MMF-om.

Rekao je da se danas plaćaju računi neodogovrne politike iako su preduzete mere za sređivanje situacije u javnim finansijama, a zatim naveo da je u januaru i februaru 2013. godine deficit ukupno iznosio 37.669.000.000, u januaru i februaru 2014. godine 36.294.000.000 miliona, a da je u prva dva meseca ove godine ostvaren suficit.

Vučić je rekao i da je u januaru i februaru ostvarena veća naplata ali i da je ostvaren porast zaposlenosti, dok je kao ozbiljan problem naveo problem pada kapitalnih izdataka u prva dva meseca ove godine.

Na kapitalne izdatke, naime, 2013. odlazilo je 2.130.000.000, 2014. 1.615.000.000, a ove godine 540.000.000.

"To govori o tome da i dalje nemamo ideje i projekte i da i kad imamo novca ne znamo šta ćemo sa njim. Ovo je oblast u kojoj se ne štedi", rekao je Vučić.

Kapitalna ulaganja i ulaganja u infrastrukturu su jedini način i zato polažemo nadu u prugu Beograd - Budimpešta, Beograd na vodi..., sve što bi moglo da doprinese našem pozitivnom rastu BDP-a u ovoj godini, istakao je premijer.

Kako je objasnio upravo iz tih razloga je insistirano na pravljenju "jedinice za isporuku".

"Ogroman problem nedostatak projekata"

Premijer Srbije objasnio je da, i kada bi sada uspela privatizacija PKB-a, "Telekoma", Aerodroma "Nikola Tesla" i sve ostale, ne bismo znali na šta da potrošimo dobijeni novac "jer nemamo projekte".

"Zato ovoliko žurimo sa velikim projektima kako bismo mogli da generišemo razvoj. Da nije ta dva-tri projekta na kojima radimo, mi drugih projekata nemamo i to je ogroman problem Srbije o kojem pričamo decenijama i nikako ga ne rešavamo", rekao je Vučić.

Osim što će država morati da ulaže u kapitalne investicije, najveća boljka Srbije je i nedostatak ideja i preduzetničkog duha u Srbiji.

"U međuvremenu smo izgubli preduzetnički duh, imamo inteligentnu naciju i ljude, ali nam se sav biznis oslanja na državu, a privatna inicijativa je maltene nestala", konstatovao je Vučić i pozvao privrednike da pomognu državi da se to promeni.

Kako je rekao, prošle godine je Srbija, pored svih teškoća sa elementarnim nepogodama, imala 1.300.000.000 spoljnih investicija, ali i naznačio da je loše to što nema domaćih investicija.

Najavio je dolazak potpredsednika švajcarske vlade koji će pokušati da prenese iskustvo o dualnom sistemu obrazovanja, odnosno o tome da učenici i studenti iz klupa izađu spremni za tržište rada. "Ako iz škola budemo na vreme slali da nauče posao, imaćemo obrazovanu i motivisanu radnu snagu", rekao je premijer dodavši da će u tom smislu takođe biti potrebna pomoć domaćih privrednika.

Vučić je poručio da će Vlada nastaviti da bira teži put, ali i time napravi od Srbije normalnu i pristojnu zemlju, zdravu ekonomiju, i do 2016. promeniti trajektoriju javnog duga.

"Možemo ovo da uspemo pre kraja mandata vlade, da neka nova vlada sačeka potpuno drugačiju i uređeniju Srbiju, ali će nam umesto kukanja i plakanja biti potrebno da se glasno postavimo pred sve i nedvosmisleno saopštimo ovo mora da se uradi", rekao je Vučić.

Da, to će da boli, ali lek protiv raka nije ni andol ni aspirin, zaključio je premijer.

Premijer Aleksandar Vučić je novinarima rekao da povećanje PDV-a u Srbiji ne dolazi u obzir, a o mogućnosti uvođenja akciza na električnu energiju, dodao je ,tek će se razmišljati.

"Povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) predviđeno je u dogovoru sa MMF-om kao krajnja mera, ali ta mogućnost u ovakvim okolnostima ne postoji", rekao je.  

Vlahović: Nesporni rezultati za godinu dana

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je otvarajući Forum da je Vlada Srbije od prošlogodišnjeg foruma postigla neosporne ruzultate kao što je usvajanje nekoliko ključnih zakona, a da će ključno reformsko pitanje u ovoj godini biti restrukturirnje i početak privatizacije velikih javnih preduzeća.

On je kao pozitivan doprinos ekonomskom oporavku naveo i sporazum sa MMF-om koji, kako je rekao, daje veće grancije da će se sprovesti ključne reforme, a na drugoj strani aranžman će doprineti povećanju kreditnog rejtinga Srbije što će pozitivno uticati na strane investicije.

Sve navedene mere strukturnih reformi neće dati benefite u kratkom roku, ali bez njih nema ni stvaranja jake privrede i zato je potreban konsenzus i privrede i sindikalne i akademske elite, zaključio je Vlahović.

Vlahović je u izjavi za RTS uoči početka foruma rekao da su poruke sa Kopaonika konkretne i da su neke od njih ušle i u plan strukturnih reformi Vlade.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи