Читај ми!

Poslovanje javnih preduzeća pod lupom države

Do kraja marta sva javna preduzeća dužna su da saopšte rezultate poslovanja u protekloj godini. Tada će se znati ko koliko novca može da uplati u državnu kasu.

Dok se svode računi za proteklu godinu, stari dug stigao je na naplatu. Do kraja februara sva preduzeća u kojima država ima vlasništvo bila su dužna da u budžet Republike uplate deo neraspoređene dobiti iz prethodnih godina.

"Nemamo mnogo firmi koje su poslovale pozitivno u prethodnim godinama. Prave i tačne podatke možete dobiti u Ministarstvu finansija, ja ih nemam trenutno definisane, ali znam da je 'Službeni glasnik' uplatio, 'Elektromreža', 'Telekom', 'Jugoimport SDPR' i još par preduzeća koja su imala mogućnost", kaže ministar privrede Željko Sertić.

U "Lutriji Srbije" kažu da su i oni prešli na stranu malobrojnih koji su u plusu. Za 2013. godinu, u državnu kasu su uplatili 70 odsto dobiti ili 141 milion dinara. I lane su poslovali pozitivno ali još svode račune i ne mogu da govore o tačnim iznosima.

Aerodrom je crtu već podvukao i kažu da im je 2014. bila najbolja godina za pola veka postojanja. Ostvarili su dobit od 27 miliona evra, deo su već dali državi a najveći deo bi da investiraju.

"U februaru smo uplatili više od 600 miliona dinara i do leta još 800 miliona dinara. Kako naš vlasnik kaže, mi ćemo tako da uradimo i ja pokušavam kao menadžer da najbolje vodim ovo društvo. Sad šta treba da se uradi s novcem ja sam predložio zbog potreba 'Er Srbije' i linijskog saobraćaja i mislim da će nam izaći u susret. Plan poslovanja nam je usvojen, investicije preko 20 miliona", ističe v. d. generalnog direktora aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

U Pošti ističu da poštuju odluke Vlade, da su prošle godine u budžet uplatili najviše novca i to više od dve milijarde dinara. Ove godine će kažu i više, jer su 2014. poslovali 40 odsto bolje. Međutim, u situaciji kad malobrojni uplaćaju i preko 70 odsto dobiti u budžet, dok ostali prave gubitke, od Vlade očekuju da promeni pravila igre.

"Apelujem na Ministarstva privrede i finansija da sagledaju pojedinačno svako javno preduzeće i da donesu odluku da li će neko, pošto je vrlo malo onih koji su ostvarili dobit, da zadrži tu dobit, da reinvestira ili da uplati tu dobit u budžet", ističe direktor JP "Pošta Srbije" Milan Krkobabić.

Ministar privrede Željko Sertić objašnjava da je u najboljem interesu da javna preduzeća investiraju.

"Ali smo imali situaciju da se u nekim preduzećima jedna te ista investicija ponavlja godinama a da nikada nije bila realizovna. Napravili smo ozbiljnu analitiku, pratimo preduzeća i na osnovu tih rezultata donećemo preporuku za ovu godinu", kaže Sertić.

Ministar podseća i da su preduzeća dobila plan štednje u 19 tačaka uz koji bi trebalo da prave manje gubitke. Prema zvaničnim podacima u 2013. godini, njihov zajednički rezultat bio je minus od 51 milijardu dinara, a u 2014. i veći.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво