Читај ми!

Dobar rod kukuruza obara cenu

Prošlogodišnji odličan rod kukuruza donosi zaradu izvoznicima, a u poslednjih desetak godina zabeležene su najveće svetske zalihe kukuruza od gotovo 180 miliona tona.

Zemljoradnici su ove godine napunili ambare kukuruzom, ali cenom nisu zadovoljni. Dušan Nikolić je ubrao gotovo 40 vagona, a do sada je prodao 12.

"Cena je u berbi bila između deset i jedanaest dinara. Sada je oko 15, što je malo za sve troškove koje treba otplatiti. Sreća što je rodilo, pa se donekle pokrivamo", priča Dušan.

Pre tri godine ratari su proizveli 3.533.000 tona, pretprošle godine 5.864.000 tona, a prošle 7.320.000 tona.

Odličan rod kukuruza u svetu oborio je cenu, smanjio prodaju, a povećao zalihe.

Mađarski poljoprivrednici nude trgovcima od dva i po do tri miliona tona kukuruza, u Rumuniji je višak dva i po miliona tona.

"Pre mesec dana cena kukuruza na paritetu FOB Dunavske luke bila je oko 158 dolara, a danas je između 150 i 153 dolara po toni, i to sa tendencijom pada", navodi Slavko Jovanović iz kompanije "Grin internacional".

Prema podacima izvoznika, prodaja kukuruza na inostranom tržištu je bez zastoja, a najverovatnije će biti ostvarena i rekordna zarada.

"Po nekoj računici, izvoz u 2015. godini mogao bi da dostigne između dva i po i tri miliona tona kukuruza, što bi efektuiralo u zavisnosti od situacije na tržištu deviznim prilivom od, možda, čak i pola milijarde dolara", smatra generalni direktor Produktne berze iz Novog Sada Žarko Galetin.

Zemljoradnici, kao i ranijih godina, planiraju setvu kukuruza na oko 1.200.000 hektara, možda i na nešto većim površinama jer je prošle jeseni pšenicom zasejano pedesetak hiljada hektara manje od planiranog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво