Читај ми!

Srbija preuzela 95 odsto standarda EU

Srbija je preuzela 95 odsto standarda Evropske unije i 75 posto tehničkih propisa i ta oblast je u pregovaračkom procesu naše zemlje sa unijom ocenjena je kao jedna od najusaglašenijih. U Srbiji postoji 40 hiljada dokumenata u vezi sa standardizacijom.

Životni standard nije isto što i standardizacija propisa, ali što više uvedenih standarda - to je i zemlja razvijenija. Osim međunarodnog domena rs. ili srb. pri oznakama automobila cilj standarda je bezbednost i lakši izlazak robe na međunarodno tržište.

Uz Direkciju za mere i dragocene metale Akreditaciono telo i ministarsvo privrede institut za standardizaciju je nadležna za usvajanje standarda. Kada je standard dobrovoljan, a kada obavezan?

"Standard je dokument koji sadrži zahteve. Zahteve za proizvode za usluge za metodologiju za sisteme menadžementa. Dakle, to su zahtevi koji se na dobrovoljnoj osnovi primenjuju, a kada uđu u tehnički propis onda su obavezni", kaže Violeta Nešković Popović, rukovodilac sektora Institut za standardizaciju Srbije.

Standardi se i kupuju. Koštaju od hiljadu i po do deset hiljada dinara. Ali ako ih primenjujete cena je viša, ali i koristi su veće. Primena standarda povećava od 0,5 do pet posto bruto prihod kompanija. Zato je standardizacija okrenuta ka najvećim spoljnotrgovinskim partnerom Srbije - Evropskom unijom.

Pomoćnik ministra za privredu i privatizaciju Jelena Popović kaže da smo imali bilateralni skrining u septembru mesecu i da je to dobro ocenjeno.

"Inače se ocenjuje u kojoj meri su preuzete evropske direktive koje će ući u naš pravni sistem, a preuzimanje evropskih direktiva ima za direktnu posledicu da srpski proizvodi imaju tehničke zahteve za bezbednost koji važe i na stranim tržištima Evrope," kaže Popovićeva.

Preostalih 30 posto tehničkih propisa trebalo bi da usvoji i odnosi se na igračke na neke građevinske materijale i slično. Tu učestvuju sva ministarstva u zavisnosti od vrste bezbednosti.

Ministarstvo ekonomije vodi registar svih propisa i kako ih ratifikuje, tako ih i prijavljivljuje Evrospkoj uniji i svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво