Читај ми!

Struja ne poskupljuje do kraja grejne sezone

Iako aražman sa MMF-om predviđa poskupljenje struje za 15 odsto od aprila i uvođenje akciza na električnu energiju, u Vladi ne preciziraju da li će i kada do toga doći. Iz Vlade poručuju - svih energenata ima dovoljno, tarifni sistem se ne menja, struja do kraja grejne sezone sigurno neće poskupeti.

Struja će se i dalje obračunavati po zonama – zelenoj, plavoj i crvenoj. Jeftinu struju potrošači imaju osam sati noću.

Najave da će doći do ukidanja tarifa i one jeftine struje su apsolutno netačne. Znači, ostaje jeftina tarifa, ostaju zone i jeftinija noćna struja", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. 

Za sada je izvesno i da ćemo se grejati po staroj ceni.

"Ono što je sigurno, do kraja zime struja neće poskupeti, pa ćemo da vidimo kako će da ide dalje", rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Ni EPS još nije tražio poskupljenje. Resorno ministarstvo radi tržišne analize.

"Razgovara se sa MMF-om, sa EBRD, sa Svetskom bankom pravi se jedan održiv sistem. Rade se kalkulacije zajedno sa njima i čim one budu gotove, mi ćemo izaći u javnost", kaže ministar Antić.

Narodna banka saopštava da se ne zalaže za poskupljenje električne energije već da se korekcije cena, koje kontroliše država, planiraju dugoročno, jer od toga zavisi i da li će inflacija biti na nivou planirane.

"Posebno ističemo da je sporazumom Republike Srbije i MMF-a predviđena korekcija cene električne energije od 15 odsto u aprilu 2015. godine, što je i uključeno u naše projekcije i objavljeno u poslednjem Izveštaju o inflaciji", navodi NBS.

Poslednje poskupljenje struje bilo je 1. avgusta 2013. u proseku 10 odsto.

Od ove godine, na otvorenom tržištu i domaćinstva mogu da biraju od koga će kupovati struju, ukoliko nađu jeftinijeg ponuđača.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи