Читај ми!

Veliki potencijal za jačanje ekonomske saradnje sa Kinom

Kina vidi veliki potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje sa Srbijom, poručili su predstavnici kineske provincije Hebei u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Predstavnici Grada Beograda i kineske provincije Hebej razgovarale su o jačanju ekonomske saradnje

Tomislav Nikolić je u razgovoru podvukao duboke i neraskidive veze dva naroda, naglasivši da je Srbija veoma zahvalna na ekonomskoj podršci Kine, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika, prenosi Tanjug.

"Srbija ima veoma povoljan geografski položaj, izvanrednu stručnu i obrazovanu radnu snagu i brojna tržišta na koja može da plasira robu bez carine“, naglasio je predsednik Srbije i dodao da dve zemlje mogu zajednički izvoziti industrijske i poljoprivredne proizvode na treća tržišta.

Predsednik Srbije je naglasio jedinstvenu poziciju Srbije u svetu, političku stabilnost i prijateljstva širom sveta koja predstavljaju veoma značajnu komparativnu prednost za investicije.

Izrazio je i uverenje da će kineska delegacija pozitivno oceniti projekte koje su pripremili čelnici grada Beograda u oblasti infrastrukture, javno-privatnog partnerstva kao i "grin fild" investicija.

Zamenica guvernera provincije Hebei Ćin Bojong, koja je bila na čelu delegacije te pokrajine, saglasila se sa Nikolićem da je prijateljstvo Srbije i Kine iskreno i duboko i da je prevazišlo sva iskušenja i prepreke.  Ona je naglasila da prati smernice kineskog rukovodstva da se razvija saradnja sa zemljama centralne i istočne Evrope, a posebno sa Srbijom.

Zamenica guvernera provencije Hebei je zahvalila predsedniku na dobrodišlici i zamolila da lično podrži projekte od zajedničog interesa za dve zemlje.

U kineskoj provinciji Hebei, koja se prostire na 180.000 kvadratnih metara, živi preko 70 miliona stanovnika.

Predstavlja jednu od kineskih ekonomski najsnažnijih provincija sa spoljno trgovinskom razmenom od preko 60 milijardi dolara..

 Delegacija Beograda o privrednoj saradnji 

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je novinarima, nakon sastanka, da su kineskim delegacijama predstavljeni potencijali i projekti Beograda i da im je ponuđena saradnja.

"Mi imamo razumevanje od strane kineske države i kineskih gradova, što je u skladu sa proklamovanom politikom vlade i u skladu sa svim što se dešavalo u poslednjih nekoliko meseci posle samita koji je održan u decembru u Beogradu", rekao je Nikodijević.

Nikodijević je najavio da će u provinciji Hebej 2016. godine biti održan sličan samit lokalnih samouprava, što će biti prvi put da se takva vrsta samita organizuje van Evrope.

"Na inicijativu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, zvanično smo danas pozvani na samit i oni će snositi sve naše troškove i troškove prezentacije naše privrede što je velika šansa za Beograd da nastupi na trećem tržištu", rekao je Nikodijević.

Beograd je, dodao je, otvoren za sve koji žele da investiraju u njega, a Grad je u poslednje dve godine vodi "burnu" međunarodnu saradnju i diplomatsku politiku, što je u skladu sa politikom da u narednih desetak godina bude grad koji se najbrže razvija u Evropi.

Provincija Hebej, dodao je Nikodijević, ima oko 73 miliona stanovnika i godišnji BDP od preko 460 milijardi evra i izvoz od 60 milijardi evra, što su "nemerljive cifre" za naše pojmove.

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević naveo je da su gostima iz Kine predstavljeni konkretni projekti, posebno u oblasti javno-privatnih partnerstava, grin-fild investicija i iz oblasti procesa privatizacije.

Kineskoj delegaciji su, dodao je, predstavljeni projekti iz oblasti energetike, saobraćaja i komunalne infrastrukture, ali i projekat "Beograd na vodi", koji je izazvao veliko interesovanje kineskih investitora.

Zamenica guvernera privincije Hebej Đin Bojong izrazila je zadovoljstvo što je kineska delegacija posetila Beograd sa namerom da uspostave privrednu saradnju između te provincije i prestonice Srbije.

Bojong je dodala da se provincija Hebej nalazi na severu Kine i predstavlja "veliku reprezentativnu provinciju" koja se prostire na površini od 188.000 kvadrtnih kilometara.

Ta provincija, dodala je, radi na jačanju saradnje sa svetom, u čemu Srbija zauzima veoma važno mesto.

Provincija će, kako je rekla, 2016. godine biti domaćin konferencije 16+1 lidera lokalnih samouprava centralne i istočne Evrope.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da je delegacija provincije Hebej prva visoka delegacija Kine, nakon posete kineskog premijera Beogradu u decembru prošle godine.

Mančang je dodao da kineska vlada daje veliku podršku saradnji dve zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво