Читај ми!

"Naftogas" platio za mart, Moskva tvrdi da nije dovoljno

Ukrajinska gasna kompanija "Naftogas" saopštila je da je platila 15 miliona dolara za naredni mesec isporuke ruskog gasa, ali Moskva tvrdi da će taj iznos biti dovoljan samo za jedan dodatni dan isporuke.

Zvaničnik "Naftogasa" Andrej Kobolev kaže da je kompanija platila isporuku gasa za mart. Ruski "Gasprom", međutim, odgovora da je ta uplata dovoljna za samo još jedan dodatni dan isporuke, ukoliko gas bude isporučivan prema trenutnoj ceni, javlja Beta.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je novinarima da je avans koji je "Naftogas" platio dovoljan za snabdevanje gasom do utorka.

Novak nije isključio mogućnost obustave gasa ako izostane dalje plaćanje, preneo je Tas.

Sada "Gasprom" isporučuje "Naftogasu" oko 40 miliona kubnih metara dnevno, što ukrajinsku kompaniju košta nešto više od 12 miliona dolara.

Do obračuna te uplate i sa već plaćenom količinom, to bi trebalo da bude dovoljno do kraja nedelje. Na taj način, do 2. marta, za kada su zakazani trostrani pregovori o gasu Rusije, Ukrajine i Evropske unije, "Naftogas" će dobijati ruski gas, navodi Tas.

"Gasprom" saopštava da će isporuke gasa Ukrajini biti obustavljene ukoliko "Naftogas" ne izvrši avansnu uplatu za sledeći mesec.

"Uzimajući u obzir dnevne količine gasa koje se povuku, zalihe bi mogle da nestanu do kraja ove nedelje", navode iz ruskog energetskog giganta.

Navode da je sredinom prošle nedelje "Naftogas" počeo da naručuje abnormalne dnevne količine gasa, bez nagoveštaja da će doći do dodatne kupovine gasa u skladu sa "zimskim paketom".

"Da smo isporučili te visoke dnevne količine, Ukrajina bi već povukla sav gas. To bi ugrozilo isporuke gasa Evropi. Ali pošto su se isporuke gasa nastavile u normalnim dnevnim količinama, imali smo vremena da pronađemo moguće rešenje takođe u razgovoru sa našim evropskim partnerima. U svakom slučaju, kraj ove nedelje će biti odlučujući", naglašava "Gasprom".

Kada je reč o obustavi isporuke gasa Donbasu, "Gasprom" podseća da je Ukrajina obustavila isporuku gasa tom regionu 18. februara, "ostavljajući hiljade ljudi bez ikakvog ogreva na zimskim temperaturama ispod nule". Kako su saopštili, ruska vlada je tražila od "Gasproma" da isporuči gas tim regionima preko alternativnih trasa.

"Gasprom" ističe da je jedini put napred da "Naftogas" mora da nađe pare da kupi gas za mesec mart.

"Ukoliko para ne bude bilo, a samim tim ni uplate, isporuke gasa Ukrajini neće biti moguće. Onda ostaje pitanje stabilnosti tranzita gasa do Evrope, s obzirom na to da je nivo gasa u ukrajinskim podzemnim skladištima na opasno niskom nivou za ovo doba godine", saopštava ruska kompanija.

Zamenik predsednika Evropske komisije za Energetski savez Maroš Ševčovič predložio je ministrima energetike Rusije i Ukrajine, Aleksandru Novaku i Vladimiru Demčišinu, održavanje trojnog sastanka o gasu 2. marta u Briselu.

Kako je Tasu potvrdio portparol Evropske komisije, oba ministra energetike su potvrdila svoje prisustvo tom sastanku.

Rusija i Ukrajina sklopile su u oktobru sporazum prema kojem se Kijev obavezao da će isporuke gasa plaćati unapred.

Moskva je početkom ove nedelje upozorila da će Rusija prekinuti isporuke gasa Kijevu do kraja meseca i ukinuti mogućnost daljeg plaćanja unapred.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво