Читај ми!

"Svarovski" premešta proizvodnju iz Kine i Češke u Austriju i Srbiju

Austrijski koncern "Svarovski" zatvara svoje proizvodne pogone u Kini i Češkoj i proizvodnju će koncentrisati na Austriju i Srbiju, saopštila je ta kompanija. Privredna komora Srbije ocenila je kao dobru vest to što "Svarovski" seli proizvodnju u Srbiju.

U kineskom Jingšangu, odlukom "Svarovskog" biće zatvoreno 200 radnih mesta, a u Češkoj 75.

"Nakon sveobuhvatne promene međunarodne strategije proizvodnje, narednih meseci proizvodnja će biti koncentrisana na sedište u Vatensu (Austrija) i novi pogon u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Pogoni u Kini i Češkoj će biti zatvoreni, a biće posebno snažno investirano u postrojenje u Vatensu, najavljuje "Svarovski" u saopštenju.

Proteklih meseci su analizirani proizvodni pogoni u inostranstvu, pri čemu "Svarovski" ističe da uslovi konkurentnosti u Kini otežavaju koncernu proizvodnju pod sopstvenim visokim poslovnim etičkim i kvalitativnim standardima.

Zbog toga se kompanija odlučila na zatvaranje pogona u Kini, o čemu su informisani zaposleni.

U Češkoj će, kako se navodi u saopštenju, tokom godine uslediti povlačenje.

Proizvodnja, kako se navodi u saopštenju, biće koncentrisana i unapređena u Vatensu i Srbiji.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je kao veoma dobru vest najavu austrijskog koncerna "Svarovski" da proizvodnju koncentriše na Austriju i Srbiju.

Čadež je novinarima u Privrednoj komori Srbije, na prezentaciji Biznis portala za mala i srednja preduzeća, rekao da će ta odluka "Svarovskog" privući i druge investitore.

I direktor Projekta USAID za bolje uslove poslovanja Džo Lauter rekao je da je veoma značajno što globalno prepoznatljiv brend luksuznih proizvoda kakav je "Svarovski" seli proizvodnju u Srbiju.

Lauter je novinarima u PKS rekao da to znači da Srbija postaje konkurentnija i značajna destinacija i u njoj je mnogo lakše poslovati.

"Menja se percepcija Srbije i ona postaje atraktivnija destinacija za strane investitore. Prethodnih godina u Srbiji se i poslovno okruženje znatno promenilo", naglasio je Lauter.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се