Читај ми!

Memorandum sa MMF-om ne predviđa otpuštanja

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da će u narednih nekoliko meseci biti završen plan za reformu javne uprave, kao i da memorandum sa MMF-om ne predviđa otpuštanja radnika.

Dušan Vujović je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa predstavnicima NALED-a, rekao da će se tek raditi analize koje će pokazati gde, šta i kako treba da se uradi po tom pitanju.

"Memorandum sa MMF-om ne podrazumeva nikakvo otpuštanje, odnosno njegov cilj nije otpuštanje radnika. Nije cilj lekara da nanese bol pacijentu već da se nađe rešenje", precizan je bio ministar, prenosi Tanjug.

Državna uprava i javni sektor u Srbiji imaju svakako puno zaposlenih, rekao je ministar i dodao da građani Srbije smatraju da oni ne pružaju kvalitetnu uslugu, uprkos velikom broju.

Vujović je podsetio da je ministarka državne uprave Kori Udovički nadležna za reogranizaciju državne uprave i da su već dogovoreni principi.

"Razgovara se i o tome da Evropa pruži podršku u razradi i primeni plana reorganizacije javne uprave", naveo je Vujović koji očekuje da će taj plan biti jasan već u narednih nekoliko meseci.

Reč je o procesu koji će trajati više godina, rekao je ministar.

Vujović je rekao da u ovom trenutku nema planova o spajanju Uprave carina i Poreske uprave, ali da se paralelno radi na unapređenju rada tih institucija.

U pripremi poseban zakon o naknadama

Ministar je najavio donošenje zakona o naknadama, u kojem će biti pobrojani svi parafiskalni nameti.

"Ideja je da od jedne šume naknada, konkretno 384, to svede u razumne transparentne i predvidive okvire, istakao je ministar.

Želimo da napravimo poseban zakon koji bi sve to kodifikivao, koji bi uveo ne samo kompletnu evidenciju, nego bi uveo i moderne metode", naveo je Vujović.

Prema njegovim rečima, to će biti "zamašan zakon" i da će biti potrebno nekoliko meseci da Radna grupa, koja je formirana pre dva dana, nađe i pravi način da svih 380 i više naknada na pravi način definiše i ustanovi nivo tih naknada.

"Očekujem da ćemo u toku prvih nekoliko meseci definisati program rada i to predati strucnjacima da napišu tekst zakona. I da će odmah nakon toga slična radna grupa započeti rad na zakonu o finasiranju lokalne samoprave i finasiranju Vojvodine", rekao je ministar finasija.

Vujević je istakao da će se na sajtu lokalne uprave ili Ministarstva finansija nalaziti elektronska tabela svih naknada, tako da će svaki korisnik moći imati uvid u spisak svih nameta koji su mimo standardnih poreskih instrumenata.

Vujović je, komentarišući sastanak sa predstavnicima, odnosno više od 100 članova i partnera NALED-a, rekao da je sa njima razgovarao o sivoj ekonomiji, poboljšanju poslovnog okruženja i fiskalnim instrumentima, te da je dogovoren čitav niz mera.

Kada je reč o sivoj ekonomiji, Vujović je kazao da je neophodno povećati transparentnost svih aktivnosti, od dobrovoljnih mera do mere pojačane primene zakona.

"Imamo dobre rezultate od avgusta prošle godine, pogotovo u domenu duvana, akciza od duvana...Očekujemo još bolju disciplinu i to na dobrovoljnom nivou u narednim godinama, a cilj nam je reforma poreske administracije zasnovane na širenju poreske baze, dobrovoljnom poštovanju propisa i povećanju učešće prihoda u ukupnom društvenom proizvodu", naveo je Vujović.

Predsednik UO NALED-a Vladan Atanasijević je rekao da je Ministarstvo finansija prihvatilo predlog NALED-a da se formira jedinstveni javni registar svih naknada koje opterećuju privredu i građane.

On je rekao i da je formirana zajednička međuresorna grupe za suzbijanje sive ekonomije.

Atanasijević je najavio da će do kraja marta napraviti plan rada za suzbijanje sive ekonomije i onda će moći, dodao je, da se mere konkretni učinci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво