Читај ми!

U slučaju prekida isporuke, dovoljno gasa za tri ili četiri meseca

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da Srbija i u slučaju najcrnjeg scenarija - prekida isporuka preko Ukrajine, ima dovoljne količine gasa za normalno snabdevanje tokom tri ili četiri meseca. Antić dodaje da Srbija razmatra učešće u projektima za izgradnju gasovoda, ali samo u dogovoru sa EU.

Aleksandar Antić je novinarima rekao da je u skladištu gasa u Banatskom Dvoru 300 miliona kubnih metara gasa, a toplane i robne rezevre imaju 70.000 tona mazuta koji može da se koristi za grejanje u slučaju potrebe.

Ministar energetike objašnjava da se, prema procemana, u narednim danima očekuje maksimalna dnevne potrošnja po sedam miliona kubnih metara gasa.

Antić precizira da iz skladišta u Banatskom Dvoru dnevno može da se dobije 4,2 miliona kubnih metara gasa, iz domaće proizvodnje 1,3 miliona, a u slučaju potrebe Beogradske elektrane mogu da supstutšu potrošnju milion kubmih metara sa mazutom.

Prema njegovim rečima, to znači da i u slučaju najcrnjeg scenarija Srbija može da obezbedi normalno snabdevanje građana i industrije gasom i da nema poterbe za dodatnim količimama gasa iz drugih izvora.

Ministar rudarstva i energetike Srbije navodi i da su iz "Gasproma" izneli procene da će za Srbiju biti obezbeđene dovoljne količine gasa.

Kako kaže, po ugovoru s "Gaspromom", Srbija ima dogovorene tri tačke isporuke ruskog gasa, među kojim i jednu na granici s Mađarskom što znači da u slučaju potreba "Gasprom" može da obezbedi gas i iz drugih skladišta u Evropi.

Rusija je zapretila potpunom obustavom isporuka gasa Ukrajini u narednih par dana ukoliko Kijev ne plati gas, što bi moglo da izazove rizik i za snabdevanje Evrope.

Srbija oko 90 odsto gasa uvozi iz Rusije, a jedini pravac snabdevanja je preko Ukrajine i Mađarske.

"U izgradnju gasovoda u dogovoru sa EU"

Aleksandar Antić navodi da Srbija razmatra učešće u projektima koji mogu da obezbede gas za Jugoistočnu Evropu, uključujući i gasovod od tursko-grčke granice, ali će o tome razgovarati sa EU.

Ministar rudarstva navodi da u ovom trenutnku ima dosta aktivnosti i početnih komunikacija o većem broju projekta koji mogu da obezbede gas za čitav region Jugoistočne Evrope.

Ističe da će Srbija ravnopravano tretirati sve projekte koji mogu da obezbede snabdevanje gasom i energetsku sigurnost i stabilnost.

Antić kaže da Vladu pre svega interesuju projekti u kojima Srbija nije krajnji korisnik, već zemlja za tranzit i čvorište za razvoj tranzita prema drugim zemljama regiona, jer je to i ekonomski interes države.

Ministar energetike naglašava da Srbija ima potrebu da, pre svega, o tom projektu ozbiljno razgovara sa Evropskom komisijom.

"Iskustva 'Južnog toka' nameću potrebu da se bez otvorenih pitanja ulazi u ozbiljne projekte, s čvrstim uverenjem da će projekat biti podržan i u skladu sa Trećim energetskim paketom", objašnjava Antić.

Dodaje da se sada razmatraju "neke prve analize" i da još ne postoje planovi niti dogovori o gasovodu koji bi preko Turske doveo ruski gas do Zapadne Evrope.

"Mi o tome želimo da razgovaramo i s ruskim partnerima i sa Evropskom komisijom", naglašava ministar energetike.

Antić ističe da u slučaju dogovora o tom gasovodu, Srbija očekuje da finansiranje tog projekta obezbede EU ili "Gasprom", jer Srbija nema novac da finasira izgradnju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво