Читај ми!

Šta obara cenu svinjetine

Svinjske šnicle odavno nisu bile jeftinije, ali prodaja u mesarama nije veća nego inače. Za 10 do 15 odsto su niže i cene nekih mesnih prerađevina. Pad cena svinjetine počeo je krajem prošle godine, kada je pojačan uvoz iz EU, jer je tamo cena bila niža nego u Srbiji.

Poremećaj na tržištu, nelogičnost, ili nešto treće, ali svinjsko meso je za trećinu jeftinije od pasulja. Tetovac košta 600 dinara, a svinjski but manje od 400 dinara.

"Sada imamo situaciju da je kilogram svinjskog buta 349 dinara, a prošle godine u februaru je bio 420. Smanjenje cena mesa utiče na povećane količine mesa koje prodajemo u našim objektima, ali istovremeno to znači i jedan mali pad u ukupnoj vrednosti prometa od prodaje mesa baš zbog toga što su cene značajno niže u odnosu na prethodni period", kaže Miloš Garić iz trgovinskog lanca DIS.

U septembru prošle godine tovljenici u Srbiji koštali su imeđu 170 i 200 dinara po kilogramu. U Evropskoj Uniji cena je tada bila 150 dinara.

U 2014. u Srbiju je uvezeno 330.000 komada živih svinja i 18.000 tona svinjskog mesa. Žive svinje najviše su se uvozile iz Hrvatske i Mađarske, a svinjsko meso iz Španije, Nemačke i Danske. Pojavio se višak na domaćem tržištu, pa su dobavljači spustili cene.

"Rešenje u proizvodnji svinja i svinjskog mesa sigurno stoji u tome da postanemo konkurentni sa Evropskom unijom. Naša proizvodnja je skupa. Moramo da primenjujemo novu tehnologiju, novu genetiku i da na taj način podržimo nivo proizvodnje i konkurentnost", smatra Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Niže cene mesa neće mnogo pomoći prosečnom stanovniku Srbije, smatraju u potrošačkim organizacijama.

"Poslednje sniženje otkupnih cena svinjetine neće se odraziti na povećanu kupovnu moć potrošača, jer su drugi troškovi u međuvremenu nastali - na primer povećanje cena grejanja ili smanjenje penzija i plata. Upravo će to utanjiti porodične budžete i na taj način, između ostalog, smanjiti i potrošnju mesa", ukazuje Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

Stanovnik Srbije prosečno godišnje potroši 17 kilograma svinjskog mesa. U Evropskoj uniji taj prosek je 45 kilograma.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи