NBS: Aranžman potvrda kredibilne politike

Odobravanje aranžmana MMF-a predstavlja pozitivan signal za potencijalne investitore u Srbiju, kao i pokazatelj da Vlada i Narodna banka Srbije vode kredibilnu ekonomsku politiku, saopštava NBS.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji stend baj aranžman, u iznosu od 1,168 milijardi evra, u trajanju od 36 meseci, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu, navode u ovoj instituciji, prenosi Tanjug.

"Aranžman je zaključen iz predostrožnosti, što znači da Srbija ne namerava da koristi sredstva, ali ostaje mogućnost da sredstva budu iskorišćena u slučaju platnobilansnih potreba zemlje", navodi se u saopštenju.

Glavni ciljevi dogovorenog ekonomskog programa odnose se, kako se navodi, na jačanje javnih finansija, sprovođenje plana strukturnih reformi i povećanje stabilnosti finansijskog sektora.

U NBS ističu da ostvarivanje ovih ciljeva treba da omogući rešavanje makroekonomskih neravnoteža, pre svega uspostavljanjem održivog nivoa javnog duga, odnosno njegovo smanjenje počev od 2017. godine, jačanje finansijskog sektora i njegove uloge u podsticanju privrednog rasta, kao i unapređenje konkurentnosti privrede.

"Na taj način stvoriće se osnova za održivi ekonomski rast", saopštava NBS.

Radi postizanja ciljeva ekonomskog programa koji je podržan ovim aranžmanom, sprovodiće se mere fiskalne konsolidacije, započete krajem 2014. godine, a koje se, kako navodi, odnose na štednju u javnom sektoru i ograničenje državne pomoći društvenim preduzećima.

"Predloženo je dalje sprovođenje monetarne politike u režimu inflacionog targetiranja dok će njena relaksacija zavisiti od rezultata fiskalne konsolidacije", navode u NBS-u.

Zaključeno je da je bankarski sektor likvidan i dobro kapitalizovan, ali da je rešavanje pitanja problematičnih kredita i dalje izazov.

Podsećaju i da će nedavno usvojene reforme u pravcu rešavanja pitanja problematičnih banaka doprineti povećanju efikasnosti bankarskog sistema i smanjiti rizike na fiskalna kretanja.

Sprovođenje strukturnih reformi je, kako je istaknuto, neophodno radi obezbeđenja uslova za privredni rast.

"Ove reforme se, pre svega, odnose na rešavanje pitanja društvenih preduzeća u smislu značajnog smanjenja njihovog broja, unapređenje konkurentnosti privrede, unapređenje poslovnog okruženja koje će omogućiti kreiranje novih radnih mesta", zaključuju u NBS.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво