Читај ми!

Ekonomisti o aranžmanu s MMF-om

Viši stručni saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić rekao je da aranžman iz predostrožnosti koji je MMF odobrio Srbiji sam po sebi ne donosi neke novine, jer sve što je bilo neprijatno po građane i po privredu je manje-više već doneto. Srbija je napustila sličan aranžman sa MMF-om, kaže ekonomista Miroslav Prokopijević.

Nikolić je u izjavi Tanjugu rekao da aranžman predstavlja zaokruživanje procesa koji je Vlada izvela u drugoj polovini 2014. godine, što uključuje podršku donetim merama i služi da se te mere još učvrste.

"Aranžman je više kao utvrđivanje svih mera i politika koje je Vlada donela, svakako bolnih, a koje su usmerene na štednju. Sam po sebi ne donosi neke novine, sve što je bilo neprijatno i po građane i po privredu je manje-više već doneto, ovim se samo zaokružuje ceo taj proces", izjavio je Nikolić.

Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević ocenio je da je teško reći koliko je za Srbiju bolje što ima aranžman s MMF-om nego da ga nema, i podsetio da je Srbija sličan aranžman iz 2012. godine napustila posle samo tri meseca.

"Srbiji je svakako bolje da ima aranžman sa MMF-om nego da ga nema, koliko je bolje – teško je reći, jer milijarda evra na tri godine teško može da pokrije loše cifre koje postoje u srpskoj privredi i javnim finansijama", istakao je Prokopijević za agenciju Beta. 

Ekonomista Ljubomir Madžar izjavio je povodom današnje odluke borda direktora – da takav aranžman povećava ugled Srbije u međunardnoj finansijskoj javnosti, pogotovu kad je reč o stranim investitorima.

Na taj način dobijaju se izvesna rezervna sredstva koja mogu da posluže u nepredvidivim situacijama, rekao je Madžar.

Aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om koji je odobren Srbiji omogućava sprovođenje makroekonomske politike s ciljem da život običnih ljudi bude bolji, ocenio je u izjavi Tanjugu profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.

"Sam dogovor je jako pozitivna vest za Srbiju. Suština ovog aranžmana je da smo mi svesni da postoji eksterna institucija koja kontroliše rad vlade i države i koja će sigurno biti važna za sve ostale koji hoće da ulažu u Srbiju. Naše institucije čiji bi to bio zadatak su još uvek u razvoju", istakao je on.
 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи