Grunauer: Popis imovine povećava naplatu poreza

Naplata poreza na imovinu povećana je i do tri puta u devet lokalnih samouprava gde je popisana imovina kroz projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), izjavio je vođa projekta u GIZ-u Aleksandar Grunauer.

Aleksandar Grunauer je, u intervjuu agenciji Beta, rekao da je četvorogodišnji program  popisa imovine u devet opština na istoku Srbije sada na polovini i da su tokom 2014. godini ažurirane baze podataka.

Grunauer je rekao da je 40 popisivača tokom šest meseci prikupljalo nove podatke sa terena i popisivalo novu imovinu koja je napravljena ili izmenjena.

"Sada stanje u bazama podataka, u poreskoj administraciji, više odgovara ralnom stanju na terenu i to je veoma važno", rekao je Grunauer i dodao da se time izbegava selektivna primena zakona i to da porez ne plaćaju oni koji nisu u sistemu.

Kao primer uspešnosti programa, on je naveo da je Opštini Sokobanja 2013. bilo 309 prijava za porez na imovinu, a u 2014, uz podršku GIZ-a za popis imovine, bio je oko 3.000 poreskih prijava, odnosno 10 puta više.

Prema njegovim rečima, Opština Majdanpek je prošle godine naplatila preko 75 odsto poreza na imovine, odnosno 140 miliona dinara. 

"Složićete se da je to ipak veliki iznos za jednu takvu opštinu", rekao je Grunauer.

Napredak u naplati poreza na imovinu ima i Opština Negotin, koja je, kako je naveo, u 2013. dnevno naplaćivala porez na imovinu od 200.000 do 500.000 dinara, dok je u 2014. u proseku dnevno bilo 800.000 dinara.

"Nikad nije bili ispod 500.000 dinara, a desilo se kad su bila kvartalna plaćanja da je bilo i preko 1,5 miliona dinara naplate poreza na imovinu", rekao je Grunauer.

On je napomenuo da je završena i "nagradna igra" u kojoj će pet od devet opština istočne Srbije, koje su u protekloj godini najviše povećale naplatu preza i najviše poboljšale stanje na tom polju, podeliti fond od milion švajcarskih franaka.

"Dobili smo od švajcarske vlade fond od milion franaka da nagradimo pet opština u našem programu koje naprave najveći napredak. Tu se meri koje je realno stanje bilo u januaru 2014. i koje je stanje bilo krajem godine", rekao je Grunauer.

Dodao je i da je ideja da pobednik bude proglašen na proleće i da mogu od sredine godine da koriste taj novac za pripremu projekata koji su relevantni za razvoj njihovih lokalnih sredina.

"Opštine koje su proširile bazu ne samo da će imati više prihoda nego i odgovorno i fer pristupaju svojim građanima i ispunjavaju zakon koji je ova država donela", istakao je Aleksandar Grunauer.

On je ocenio da će boljoj naplati poreza na imovinu doprineti i zakon o finansiranju lokalne samouprave koji je u izradi, i koji predviđa stimulaciju lokalnih samouprava koje bolje naplaćuju porez na imovinu.

"U zakonu o finansiranju lokalne samouprave predviđeno je da one lokalne samoprave koje same ne ubiraju prihode kao što je porez na imovinu, trpe određene penale na transfere", rekao je Gruanauer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво