Читај ми!

Teške godine za srpsko tržište automobila

Tržište novih automobila u Srbiji i 2014. godine zabeležilo je pad. Prodato je oko 19.500 vozila, odnosno 13 odsto manje nego 2013. Statistika pokazuje da promet na srpskom tržištu iz godine u godinu beleži pad – od 2008. u proseku za šest odsto. Glavni krivac je loša kupovna moć i kreditna nesposobnost građana.

U Sloveniji i pored štednje, prošle godine prodata je 61.000 vozila, što je drugi najbolji rezultat u istoriji. Hrvati su kupili 34.000 novih vozila odnosno trećinu više nego prethodne godine.

U Srbiji je registrovano 12.000 novih automobila, dok je 6.500 vozila izvezeno u zemlje EU, tačnije vraćeno na njihova tržišta uz našu dilersku proviziju. Već godinama tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije beleže pad.

"Ne očekujem da će se tržište naglo oporaviti i da ćemo moći da se vratimo na neke srećne godine, ali se bar nadam da će se sredinom godine ili već u drugoj polovini godine tržište polako stabilizovati i da će se pad zaustaviti", kaže Aleksandra Nedeljković iz "Opel Srbije".

Dejan Komatina iz kompanije "Reno Nisan Srbija" ističe da je dobra vest što je veći broj kompanija zanovio vozni park, što je dokaz da je privreda krenula napred.

Današnji kupci pre kupovine dobro se raspitaju gde i po kojoj ceni mogu da nabave vozilo i spremni su da čekaju da se lager automobila ne proda, da pređe u novu kalendarsku godinu i da tad kupe vozilo jeftinije čak i za 20 odsto.

Mnogi od njih očekuju da im se pokloni dodatna oprema koja se svuda u Evropi naručuje i plaća. Svaki kupac u salon dolazi naoružan znanjem i tačno traži ono što želi. Najviše informacija stiže preko interneta.

"Ono što je veoma zanimljivo na ovako izazovnom tržištu na kojem poslujemo jeste da su kupci sve zahtevniji i da je ono što je nama dalo najbolje rezultate – finansijske ponude, pogotovo finansiranje sa nula odsto kamate koje smo radili u drugoj polovini godine koje je dalo rezultate", ističe Aleksandra Grahovac iz kompanije "Tojota leksus Srbija".

Prognoze za 2015. su loše, ako se pogledaju rezulati prodaje u januaru koja jedva prelazi 1.000 vozila. Ipak, uvoznici se nadaju da će se stvari popraviti posle sajma u Beogradu koji se organizuje krajem marta. On je ove godine međunarodni i regionalni događaj koji će okupiti skoro sve poznate brendove.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се