Sertić: Pad rublje gotovo zaustavio izvoz u Rusiju

Ministar privrede Srbije Željko Sertić kaže da u Srbiji ima svega oko 1.500 preduzeća sposobnih za izvoz. Sertić navodi da je zbog pada vrednosti rublje, izvoz u Rusiju gotovo zaustavljen.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić ističe da u Srbiji ima 330.000 registrovanih preduzeća.

"Od toga oko 110.000 su društva ograničene odgovornosti i drugi modeli, a oko 220.000 je preduzetnika", precizira Sertić.

Sertić je na panelu "Značaj uspeha reformi za unapređenje konkurentnosti srpske privrede", koji je održan u okviru konferencije "Beogradski dijalozi", istakao da je 1.500 operativno sposobnih, snažnih preduzeća koja mogu da reaguju.

Sertić je izneo podatak da je Srbija prošle godine izvezla u Rusiju poljoprivredne proizvode u vrednosti od 307 miliona dolara, a da je sada, zbog pada vrednosti rublje, izvoz u tu zemlju gotovo zaustavljen.

Ministar ukazuje na to da veoma često međunarodna ekonomija, geostrategija i geopolitika utiču na male zemlje kao što je Srbija.

"Mi ne možemo brzo da se prekomponujemo na neka tržišta, ne možemo brzo da reagujemo", ocenjuje Sertić.

Dodaje da problem u poslovanju predstavljaju i visoke kamate.

"Sa kamatama koje postoje u Srbiji raspale bi se i američka i švajcarska ekonomija. Ne postoji privreda u svetu koja bi mogla da funkcioniše sa ovim kamatama", smatra Sertić.

Ministar kaže da su sve kompanije koje danas rade u Srbiji veliki junaci našeg doba, jer od njih živi država i one finansiraju sve državne potrebe, koje su velike.

"Stvari koje su urađene u prethodnih nekoliko meseci daju nam mogućnost da idemo korak po korak, da znamo tačno u kom pravcu se krećemo, da znamo šta su nam ciljevi i da nađemo najbrže puteve da ih ostvarimo", ističe Sertić.

Navodi da je njegov zadatak i zadatak Vlade Srbije da dobrom koordinacijom sa svim ministarstvima taj put učine bržim i efikasnijim.

Sertić ukazuje i da socijalna politika mora da se odvoji od ekonomske.

Predsednik "MK grupe" Miodrag Kostić ističe da je socijalno odgovoran onaj ko na vreme plaća radnike i sve poreske obaveze prema državi, čime omogućava da funkcioniše ceo sistem – budžet, zdravstveno osiguranje, lokalna samouprava, putevi i penzije.

Navodi da bi Ministarstvo privrede i Vlada Srbije u postupku privatizacije trebalo da teže pronalaženju najefikasnijeg načina da srpska privreda uhvati korak sa svetom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво