Verhejen: Korak ka kreditu Svetske banke

Nakon usvajanja akcionog plana za stečaj preduzeća, Srbija je ispunila najveći deo uslova za dobijanje kredita od 100 miliona dolara od Svetske banke. Direktor te institucije u Srbiji Toni Verhejen kaže za RTS da je reč o hrabroj meri Vlade, koja će pomoći razvoju srpske privrede.

Direktor Svetske banke u Srbiji Toni Verhejen rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je usvajanje akcionog plana o stečaju 188 preduzeća vrlo hrabra odluka srpske vlade u ovom trenutku, imajući u vidu kontekst u Srbiji i Evropi.

"Ovo je važno zato što ta preduzeća koštaju mnogo novca ovu državu – oko milijardu evra u poslednjih pet godina – i te kompanije ne proizvode ništa, samo održavaju neka radna mesta koja nisu prava radna mesta", ističe Verhejen.

Istovremeno, dodaje direktor SB u Srbiji, ta preduzeća zadržavaju novac i resurse koje bi država mogla da iskoristi da privuče prave investicije i prava radna mesta.

Kada je reč o procesu stečaja, Verhejen objašnjava da taj postupak može da ide u dva pravca, zavisno od toga da li u preduzećima ima zaposlenih ili ne.

"Stečaj za ona preduzeća koja nemaju zaposlene, ima ih ukupno 70, može odmah da krene. Za druga preduzeća na listi u akcionom planu prvo se mora implementirati socijalni program pre nego što se pokrene stečaj", objašnjava direktor Svetske banke u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ta finansijska institucija očekuje da Vlada Srbije uskoro pokrene te socijalne programe, koji se moraju implementirati najkasnije za dva meseca, a posle toga može da se krene sa stečajem.

Govoreći o najavljenom kreditu Svetske banke u iznosu od 100 miliona dolara, Verhejen je naglasio da taj kredit pokriva širi dijapazon odluka.

"Kredit obuhvata i sprovođenje metoda i mera za privatizaciju 2.220 preduzeća za koja postoji zainteresovanost i koja Vlada želi da privatizuje", ističe Toni Verhejen.

Svetska banka, prema njegovim rečima, očekuje da Vlada uskoro inicira neke od tih postupaka u okviru uslova, kao i implementaciju programa otpremnina, što je uslov za kredit.

"Mi to vidimo kao važan prvi korak. Želeli bismo da obezbedimo budžetsku podršku za te prve korake, a druga rata te podrške za budžet došla bi krajem godine, kada bude završen proces privatizacije kompanija za koje postoje zainteresovani investitori", najavljuje Verhejen.

Prema njegovim rečima, ako sve ovo bude ispunjeno, o tih 100 miliona dolara moglo bi da se pregovara u februaru, nakon čega bi Svetska banka išla pred bord direktora krajem marta.

"Zavisno od postupka ratifikacije, taj novac bi mogao brzo da bude raspoloživ za Vladu", zaključuje Verhejen.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара