Otvaranje tržišta struje

U protekle dve godine liberalizacije, Elektoprivreda je uspela da zadrži 97 odsto tržišta u kategoriji privrede. Iako od Nove godine i građani mogu da biraju od koga će kupovati struju, još niko nije promenio snabdevača.

U Agenciji za energetiku kažu da je zbog niske cene struje u Srbiji, EPS-u za sada teško parirati.

Potrošači su za sada verni EPS-u. Međutim, u Eektroprivredi kažu da to ne sme da ih uljuljka, zato što je preduzeće ušlo u tržišnu utakmicu i izgubilo monopol.

Generalni direktor EPS-a Alksandar Obradović kaže da to znači da nemaju nijednog garantovanog kupca.

"Za svakog moramno da se borimo. I kako se borimo - borimo se sa cenom sa kvalitetnom uslugom sa stabilnošću našeg sistema. Ono što je bitno za nas je da moramo više da edukujemo naše kupce da bi oni znali da se u tom moru informacija snađu", naveo je Obradović.

Na srpskom tržištu ima 85 liceciranih trgovaca strujom ali je za sada tek nekoliko njih aktivno.

Za snabdevnje domaćinstava još se javno ne oglašavaju. Tako je bilo i u okolnim zemalja - trgovci su u početku uglavnom ispitivali tržište, pa tek onda, eventualno, nudili pogodnosti i jeftinije kilovat-sate.

Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku rekla je da bi cena pala ona prvo mora da bude na nekoj tržišnoj visini, a da kod nas sada nije.

Kada nađu povoljnijeg snabdevača, građani treba da znaju prelazak je besplatan, ne moraju ništa novo od instalcija da ugrađuju i treba samo da potpišu ugovor o snabdevanju, a jedini uslov je da nemaju dugove prema prethodnom isporučiocu.

Inače, otvaranje tržišta pokazuje da zemlja ima dobar poslovni ambijent za ulagače.

"Najveća dobit od otvaranja tržišta struje je ta što bi trebalo da postanemo atraktivniji za potencijalne investitore. Znači da oni znaju da ovde postoji prilično veliki broj kupaca i prilično velika potrošanja koja se može plasirati po tržišnim cenama. To je najznačajniji plus", rekla je Hadžibabić.

Otvaranjem tržišta pooštrene su mere naplate struje. Potrošači za struju duguju 29 milijardi dinara, od čega je dug domaćinstava devet milijadi dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво