Akcioni plan o stečaju u 188 preduzeća, ministar Sertić govori za RTS

Vlada Srbije je usvojila Akcioni plan prema kojem će se pokretanjem stečaja okončati postupak privatizacije u 188 preduzeća u Srbiji.

Odluka se odnosi na preduzeća u kojima nema proizvodnje, niti zainteresovanosti potencijalnih investitora, ali i preduzeća u kojima je poslovanje neodrživo. 

Vlada je naložila Ministarstvu finansija – Poreskoj upravi i Fondu za razvoj Republike Srbije da pokrenu postupak stečaja u ovim preduzećima, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, prenosi Tanjug.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su na spisak od 188 preduzeća stavljena samo ona koja nisu imala nikakvu šansu, a u tim preduzećima je bilo ukupno zaposleno 4.099 ljudi. U 76 ovih preduzeća nema zaposlenih radnika, a u 50 preduzeća ima manje od pet zaposlenih.

Prema Sertićevim rečima, sa sindikatima je dogovoreno kako da se očuvaju osnovna socijalna prava radnika u tim firmama – svakom radniku će biti ponuđen socijalni program, definisan Akcionim planom.

Sertić je naveo i da će pokušati da kroz privatizaciju i investicioni program prebace radnike u druge firme, jer ima nedostatka kvalifikovane radne snage.

Sertić je rekao da su među tim preduzećima: IHP "Prahovo", "Kulatrans", "Autosaobraj" Kragujevac, EI "Niš holding", "Zorka holding".

"To su samo neka od preduzeća, kako ih sindikati nazivaju, i slažemo se sa tim, istorijskim problemima opterećenja preduzeća koja su davno morala da uđu u stečaj, ili na neki drugi način da budu reorganizovana", naveo je Serić.

Na pitanje o kreditu Svetske banke od 200 miliona evra, Sertić je rekao da će se Srbija držati dogovora jer joj je u interesu da dobije taj kredit.

Govoreći o pregovorima Vlade sa "Esmarkom" oko preuzimanja Železare, Sertić je naglasio da su ti pregovori naporni, da i dalje traju, ali da veruje da će u narednih 10 do 15 dana biti dobrih vesti za Srbiju.

Cena hleba ograničena na 46 dinara

Vlada Srbije je donela Uredbu kojom se maksimalna maloprodajna cena vekne hleba ograničava na 46 dinara.

Uredbom o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 – određuje se do 31. jula ove godine maksimalna cena vekne hleba.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o biocidnim proizvodima, kao i Predlog zakona o izmenama i dopuni Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво