(Ne)zakonito poslovanje Infostana

Savez nezavisnih organizacija potrošača podneo je tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Infostana, zbog, kako kažu nezakonitosti u poslovanju tog javnog preduzeća. A zbog nezakonitog posredovanja u naplati osiguranja prijavili su ih i Narodnoj banci. U Infostanu tvrde da prijavu nisu dobili.

Objedinjena naplata svih komunalnih usluga trebalo bi da koristi svima ali građani već godinam trpe štetu, tvrde udurženja potrošača. Prvi problem je kažu što se preko iste uplatnice plaćaju i nekomunalne usluge - na primer održavanje zgrade.

"To nije komunalna usluga, tu građani plaćaju avansno za neku buduću uslugu koja će možda biti obavljena. Postavlja se pitanje da li Infostan na taj način prikuplja depozite građana", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva".

Još je kažu problematičnija saradnja Infostana sa osiguravajućim kućama kojima je to preduzeće stavilo na raspolaganje lične podatke građana.

Pravni savetnik Saveza nezavisnih organizacija potrošača Miroslav Vasić kaže da su iz određenih oblasti osiguranja upućiavali ponude potrošačima za sklapanje ugovora i naplaćivali usluge osiguranja za šta nisu imali zakonskog osnova.

Iz Infostana smo dobili pismeni odgovor da ne mogu da se izjasne o prijavi jer je nisu ni dobili, i naglašavaju da posluju po zakonu.

"Uplatnice osiguravajućih kuća su mnogo pre donošenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, devedesetih godina prvi put poslate korisnicima, koji su na dobrovoljnoj bazi mogli da se odluče da li žele da osiguraju imovinu. Naše preduzeće u proteklih pet godina nije zaključilo ugovor ni sa jednom osiguravajućom kućom", kažu u Infostanu.

U Narodnoj banci su RTS-u potrvrdili da su dobili prijavu protiv Infostna zbog posredovanja u poslovima osiguranja. A da li to preduzeće krši zakon o osiguranju obećavaju saopštiće čim njihove stručne službe ispitaju slučaj.

Šlag na tortu problema u vezi sa Infostanom stavlja to što izvršitelji imaju pravo da bez odluke suda prinudno naplate samo dug za komunalne usluge.

"Kako računi Infostana sadrže nekomunalne i komunalne usluge, oni nezakonito vrše naplatu svih računa Infostana i sve što su naplatili treba da vrate", kaže Denis Perinčić iz Republičke unije potrošača.

U Komori izvršitelja kažu da oni "ne vide" da li u strukturi duga ima eventualno usluga koje nisu komunalne ili srodne kako to propisuje Zakon o komunalnoj delatnosti, jer im takva dokumentacija nije dostupna.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво