Austrijski "Gerlinger" novi vlasnik "Mitrosa"

Premijer Aleksandar Vučić prisustvovao je uručenju ključeva novom vlasniku fabrike "Mitros" u Sremskoj Mitrovici - austrijskoj kompaniji "Gerlinger holding", koja će u prvoj fazi zaposliti 380 radnika i uložiti 16 miliona evra u novu opremu.

Proizvodnja bi trebalo da krene početkom jula, a krajnji cilj je da fabrika ima više od 1.000 radnika, da se u novu opremu uloži više od 20 miliona evra i da se proizvodi izvoze u Rusiju i Kinu, prenosi Tanjug.

Premijer je rekao da je dolazak "Gerlinger holdinga" izuzetno važan za taj grad, Vojvodinu i Srbiju jer će se fabrika "Mitros" kojom se zemlja ponosila decenijama, uništena od 2005. do 2009. godine, sada graditi ponovo na zdravim osnovama.

"Od septembra ćemo na srpskim rafovima moći da kupimo slaninu i kobasice iz Mitrosa", rekao je Vučić i dodao da veruje da će Gerlinger holding sarađivati i sa nemačkim Tenisom čiji predstavnici u Srbiji već traže zemljište za izgradnju farmi svinja, što bi dodatno povećalo proizvodnju u "Mitrosu".

Prema njegovim rečima, na taj način će se dodatno povećati proizvodnja i pomoći srpskim seljacima i domaćinima jer proizvoditi više i imati obezbeđeno tržište.

"Gerlinger je ranije rekao da misli da nikada neće doći da ulaže u Srbiju i Bugarsku, ali mi sada više nismo na tom spisku i on je zadovoljan onim što mu je ponuđeno u Srbiji", rekao je Vučić.

Vlasnik austrijske kompanija Johan Gerlinger rekao je da je Srbija idealno mesto za ulaganje jer ima pre svega sirovinu, ali i druge preduslove za investiranje.

Istakao je da kompanija ima proizvodne pogone u Rumuniji i Mađarskoj i da izvozi i na tržište EU, ali i Rusije.

"Znao sam da ako hoćemo da izgradimo posebnu vezu sa Rusijom, onda moramo da idemo u Srbiju", rekao je Gerlinger, navodeći da su se pregovori koji su počeli prošle godine malo odužili, ali da su problemi rešeni efikasno, uz obećanje da će njegova firma uvesti evropske standarde u proizvodnju i vratiti slavu koju je "Mitros" imao u Jugoslaviji".

Ključeve "Mitrosa" vlasniku "Gerlingera" uručio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović koji je poručio da je cilj da se ta kompanija vrati na nivo iz 90-ih godina i da veruje da će novi vlasnik u tome pomoći.

"Vratićemo duh selima, idu bolji dani za Sremsku Mitrovicu", rekao je Nedimović.

Mesna industrija "Mitros" osnovana je 50-ih godina prošlog veka i dugo je bila jedna od lidera u klaničnoj industriji SFRJ, a u fabrici je tada radilo oko 1.250 radnika.

Prva privatizacija, kada je vlasnik bila kompanija "Svislajn Takovo", dogodila se 2005., ali je 2009. "Mitros" otišao u stečaj koji je u fabrici dočekalo 150 radnika.

Nakon šest godina, stečaja i tri neuspele prodaje, Odbor poverilaca "Mitrosa" je 16. januara prihvatio ponudu austrijskog "Gerlinger" holdinga od 800.000 evra za kupovinu industrijske klanice i fabrike konzervi.

Austrijska kompanija ima proizvodne pogone u Mađarskoj i Rumuniji gde zapošljava oko 800 ljudi.

"Mitros" je treći proizvodni pogon u u nizu, a najavljeno je da će to biti klanica sa najvećom proizvodnjom u okviru ove kompanije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво