Razvoj mlekarstva na Kosovu uz pomoć "Imleka"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni direktor kompanije "Imlek" Slobodan Petrović potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju o strateškoj saradnji i zajedničkom ulaganju u podizanje kapaciteta mlekarske industrije na području Kosova i Metohije.

Zahvaljući Memorandumu o razumevanju o strateškoj saradnji i zajedničkom ulaganju u podizanje kapaciteta mlekarske industrije na području Kosova i Metohije, proizvođačima u srpskim sredinama na KiM biće obezbeđen siguran otkup sirovog mleka, unapređenje znanja i tehnologija i pristup novim tržištima, navodi Tanjug.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je nakon potpisivanja memoranduma u Palati Srbija, izjavio da će ova saradnja omogućiti da se u narednim mesecima i godinama na KiM razvije ne samo mlekarska industrija, već i da se vrati život u srpske sredine u kojima je poljoprivreda nekada bila jedan od glavnih izvora prihoda.

"Mi smo u saradnji sa kompanijom 'Imlek' doneli rešenja koja će omogućiti pre svega siguran otkup mleka, što je jedan od preduslova uspešne proizvodnje u mlekarstvu", istakao je Đurić, dodajući da će poljoprivrednici u saradnji sa jednom od najuspešnijih kompanija u toj oblasti moći da se zajedno razvijaju.

On je podsetio na program za ovu godinu koji je Vlada Srbije usvojila, a podrazumeva otvaranje više od 30 mini farmi na severu KiM, a koji će doprineti oživljavanju stočarstva.

Đurić je istakao da će Vlada Srbije stajati uz sve ljude na KiM koji žele da svojim radom i trudom obezbede egzistenciju svojim porodicama, što, dodao je, kroz ovakve programe i pokazuje.

On smatra da je primer ove saradnje inspirativan za sve one koji žele da doprinesu opstanku srpskog naroda na KiM i izgradnji i jačanju ukupnih privrednih potencijala, i izrazio nadu da će slična saradnja biti uspostavljena i sa drugim velikim srpskim, ali i stranim kompanijama u različitim oblastima.

Petrović je rekao da je tržište KiM izuzetno važno za "Imlek", koji je i do sada tamo plasirao proizvode, ali nije nabavljao sirovinu, što će ubuduće moći.
"Mi otkupljujemo mleko na celoj teritoriji Srbije i nema razloga da to ne radimo i na Kosovu", istakao je Petrović.

On je rekao da je ta kompanija u sirovinsku bazu do sada investirala više od 60 miliona evra, isktakavši da će sada tu bazu moći da povećaju i obezbede dovoljno sirovine, jer je u prethodnim godinama bilo manjka i par nestašica.

Petrović je napomenuo da će "Imlek" donirati i deo opreme za farme i dodao da se nada uspešnoj realizaciji tog posla.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво