Читај ми!

Brisel strahuje od Ciprasove vlade

Nova vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa položila je zakletvu. Brisel je zabrinut zbog mogućih problema u vezi sa otplatom grčkog duga. Evropski ministri finansija upozoravaju Atinu da mora da poštuje svoje obaveze.

Nova Vlada Grčke ima svega deset ministara, za razliku od prethodne, koja je imala 20 resora. Formirana su četiri takozvana superministarstva – finansija, unutrašnjih poslova, kulture i zdravstva.

Vlada će zajedno sa potpredsednicima i državnim sekretarima imati četrdeset članova, uglavnom malo poznatih javnosti, i prvu sednicu u sredu. Zbog promena u Grčkoj i predizbornih obećanja premijera Ciprasa o otplati duga, u Briselu su se hitno sastali ministri finansija Evropske unije.

Ministar finansija Austrije Hans Šeling kaže da Evropska unija mora da prizna svaku demokratski izabranu vladu. "Čekamo da vidimo ko će biti naši partneri u pregovorima, i kakve ideje imaju", napominje Šeling.

Njegov španski kolega Luis de Gvindos dodaje da je Unija spremna za pregovore sa Grčkom. "Njima je potrebna Evrozona i naša solidarnost. Ako žele da podele plate u osnovnim javnim službama, potrebno im je naše finansiranje, i moraće da ispune obećanja", podseća Gvindos.

Grke na preuzete obaveze podseća i predsednik Evropske komisije.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker napominje da se Grčka obavezala na reforme, dodajući da Atina već nekoliko godina dobro napreduje. "Te reforme ne smeju da se prekinu. Znate, nećemo da sedimo pred razbijenim staklom i ponovo plaćamo da se ono sastavi. To se neće dogoditi", upozorava Junker.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво