NBS: I banke su se zaduživale u francima

Poslovne banke u Srbiji koje su od 2006. do 2008. godine plasirale kredite u švajcarskim francima bile su zadužene u istoj valuti po osnovu kredita i po osnovu depozita, objavila je Narodna banka Srbije. Ipak, NBS ne raspolaže bližim podacima pod kojim uslovima su se banke zaduživale u francima.

NBS navodi da su zaduženja, odnosno obaveze banaka u švajcarskim francima na kraju 2006. godine po osnovu kredita iznosile 164 miliona franaka, dok su po osnovu depozita obaveze banaka iznosile 192 miliona franaka, prenosi Beta.

Na kraju 2007. godine obaveze banaka po osnovu kredita iznosile su 497 miliona franaka, odnosno 428 miliona franaka po osnovu depozita, a na kraju 2008. godine njihove obaveze su iznosile 386 miliona franaka za kredite, odnosno 686 miliona franaka za depozite.

Centralna banka je taj podatak o zaduzenju banaka u francima objavila povodom velikog broja zahteva građana koji su tražili informacije da li su se banke koje su u periodu od 2006. do 2008. godine plasirale kredite u švajcarskim francima na tržištu Srbije u istom tom periodu zaduživale u švajcarskim francima i pod kojim uslovima.

Ističe se da NBS ne raspolaže bližim podacima pod kojim uslovima su se banke od 2006. do 2008. godine zaduživale u francima (datum zaduživanja, od koga, u kom vremenskom roku i po kojim kamatnim stopama), s obzirom na to da prema važećim propisima ne postoji obaveza banaka da podatke o uslovima svog zaduženja dostavljaju Narodnoj banci Srbije.

Ukupni krediti privredi i stanovništvu u vezi sa švajcarskim frankom iznose oko 1,1 milijardi franaka, od čega se najveći deo, oko milijardu franaka, odnosi na stanovništvo.

U Srbiji, prema podacima Udruženja banka, ima ukupnpo 20.897 takvih kredita u svajcarskim francima.

Korisnicima tih kredita značajno je uvećana rata usled jačanja franka posle odluke švajcarske centralne banke da ukine veštački paritet franka i evra. To je polovinom januara dovelo do jačanja franka prema dinaru od oko 20 odsto.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da problem sa kreditima u švajcarskim francima ima 16 od 29 banka u Srbiji, među kojima pet banaka te kredite ima pretežno u svojim portfolijima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи