Читај ми!

Prerana odluka ECB ili lek za evrozonu?

Odluka Evropske centralne banke da upumpa novac i podstakne rast u evrozoni različito se tumači i među analitičarima i među zemljama Unije.

Mere vrhovne bankarske institucije Evrope podrazumevaju štampanje evra i kupovinu obveznica u vrednosti do 60 milijardi evra mesečno od marta ove godine do kraja septembra 2016.

Da li je prvi čovek Evropske centralne banke prerano ispucao poslednju municiju, u Evropi se različito tumači. Nemci ne sumnjaju da je prerano posegao za odlukom koja se donosi u kriznim vremenima. Ipak, evropska banka smatra da je u ovoj odluci spas. Živ novac u opticaju će, smatraju, povećati potrošnju, prviredni rast i inflaciju.

"Mogli bismo tako da kažemo da će komercijalne banke doći do relativno likvidnih, relativno jeftinijih izvora sredstava koji će se, ukoliko investiciona klima u evrozoni bude pogodna, odraziti na povećanje obima kreditiranja u evrozoni", kaže Nebojša Savić, profesor na FEFA.

Uz to, slab evro pogoduje i izvozu, a valuta je najslabija u odnosu na dolar u poslednjih 11 godina.

"To nije opšti lek za evropsku ekonomiju, ali mislim da će pomoći evru kao što je pad jena pomogao japanskoj privredi. Međutim, to nije zamena za, na primer, reformu francuske i italijanske privrede, za stvaranje panevropskih institucija, za otpisivanje dugova u zemljama na obodu evrozone. I to je, takođe, neophodno", kaže profesor ekonomije na Univerzitetu Harvard Kenet Rogov.

Sličan model su ranije primenile Sjedinjene Američke Države i Japan, ali se na Starom kontinentu sumnja da bi Unija mogla da bude efikasna kao jake države.

Na pitanje da li se Evropa sa politike štednje okrenula politici potrošnje, domaći ekonomisti kažu da ta dva procesa idu uporedo – štedi se na rashodima, ali se mora ulagati u velike projekte, poput infrastrukture, koje ne može finansirati privatni sektor.

"Stara dama, Evropa, suočena je sa ozbiljnim problemom, a to je da se u sadašnjim okolnostima ne snalazi najbolje kada govorimo o ekonomskoj dinamici, Evropi nedostaje jedna vrsta liderstva da bi integrisala dosta različite tendencije koje postoje", kaže profesor Fakulteta za finansije i administraciju Nebojša Savić.

Još se ne prognozira kako bi sve ovo moglo da se odrazi na Srbiju – dok se ne vidi kako će se u evrozoni utrošiti ogromna količina novca koju štampa Evropska centralna banka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво