Читај ми!

Auto-gas vozačima sve neisplativiji

Prema prognozama, posle prošlogodišnjeg strmoglavog pada, cene sirove nafte u prvom tromesečju će stagnirati. U Udruženju naftnih kompanija Srbije za prvu polovinu godine najavljuju i mirovanje cena derivata na pumpama. Međutim, naftaši ukazuju i da je zbog povećanja akciza vožnja na auto-gas sve neisplativija. Vožnja na benzin je najjeftinija.

Računica sa pumpi pokazuje da je od jula prošle godine cena bezina niža za 25 dinara, dizela za 16, a gasa za automobile osam dinara. Litar benzina u proseku košta jedan evro.

"Ja mislim da se cena neće menjati sve dok cena sirove nafte bude u opsegu 50 dolara po barelu. Dok je ovaj nivo cena nafte, ja ne očekujem da dođe do drastičnih promena cena u maloprodaji", smatra Božidar Rajić, predsednik UO Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Naftaši ocenjuju da je moglo da bude i jeftinije da nije bilo povećanja akciza. To se najviše odrazilo na cenu gasa za automobile, jer je prošle godine promet pao za čak za 13 odsto. Litar plina košta oko 76 dinara, i ta cena više nije isplativa, kako kažu, ni njima ni vozačima.

"Ja vozim auto na naftni tečni gas, odnosno plin. Čujem da je od Nove godine i atest na nekih 20 hiljada poskupeo, a da ne pričam o kvalitetu. Suludo je više voziti se na plin", priča jedan od vozača iz Pirota Saša Branković.

Upućeni kažu i da se vožnja automobila koji koristi gas ne isplati i zbog troškova održavanja auto-gasa.

"Šta se sada dešava? Ja kažem: '!Ako mogu da kupim benzin koji me košta 100 dinara, a auto-gas 70, moji troškovi dodatni i povećana potrošnja mi kaže da ne treba to da koristim.' A između ostalog i uredno održavanje auto-gasa je zahtevnije", ukazuje Petar Gonja iz Udruženja naftnih kompanija Srbije "Standard gas".

Inače, potrošnja benzina i dizela u 2014. povećana je za oko dva odsto, a zahvaljujući stalnim kontrolama, Srbija je gotovo zaustavila i sivo naftno tržište.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво