Читај ми!

Bankari će tražiti rešenja u dogovoru s klijentima

U Udruženju banaka održan je sastanak na kojem su bankari razgovarali o rešavanju problema kredita odobrenih u švajcarskim francima.

Udruženje banaka Srbije (UBS) preporučilo je građanima koji imaju problem otplate kredita u francima da se obrate svojim bankama i iskoriste neko od postojećih rešenja.

"Preporučujemo klijentima koji imaju probleme u otplati svojih kredita da se obrate svojim bankama i iskoriste modele restrukturiranja ili konverzije, kao i ostale mogućnosti, kako bi se ublažile posledice naglog skoka kursa švajcarskog franka", navodi se u saopštenju nakon sastanka Upravnog odbora UBS.

Dodaje se da je do sada vrlo mali broj klijenata iskoristio postojeće mogućnosti i olakšice kao što je konverzija kredita indeksiranih u francima u evre, period mirovanja od dve godine, produženje roka otplate kredita, kao i druge pogodnosti.

"Razlike su tolike da svaki klijent mora da nađe rešenje sa svojim bankama, a banke su spremne da dodatno podnesu deo troškova koje imaju u tim rešenjima i nađu rešenje koje odgovara klijentima – da li je to prolongiranje ili konverzija", objašnjava u izjavi za medije Goran Pitić, predsednik UO Udruženja banaka.

Bankama članicama je Upravni odbor UBS preporučio da u traganju za najboljim rešenjima, a u skladu sa svojim poslovnim politikama, minimiziraju troškove dogovorenih rešenja sa klijentima.

Prema UBS, u traganju za rešenjima problema otplate kredita u francima moraju da budu poštovani principi jednakog tretmana svih klijenata na tržištu, preuzimanje individualnog rizika i odgovornosti, kako klijenata tako i banaka, u cilju očuvanja stabilnosti bankarskog sektora.

"Nećemo tražiti pomoć države, jer mislimo da ovaj problem treba da se reši između nas i naših klijenata", poručuje Filip Karamanolis iz "Eurobanke EFG".

Bankari su, kažu, spremni da razgovaraju s Vladom i Narodnom bankom, ali odbacuju mogućnost da se, na primer, fiksira kurs "švajcarca", kako je to urađeno u Hrvatskoj.

"Rešenja koja bi narušila ravnopravan tretman ostalih klijenata smatramo da bi ugrozila osnovne postulate bankarskog sektora i bila nekorektna prema ostalima", kaže Goran Pitić.

Ocenjeno je da situacija sa problemima u otplati kredita u francima, iako nema odlike sistemskog problema, zahteva kontinuirano praćenje i analizu stanja na tržištu radi ublažavanja posledica za sve učesnike, kao i radi očuvanja stabilnosti i osnovnih parametara funkcionisanja bankarskog i finansijskog sistema.

Nadležni stručni odbori u bankama i u Udruženju banaka nastaviće da kontinuirano prate i analiziraju situaciju na tržištu kako bi banke pravovremeno reagovale na promene u okruženju, navodi se u saopštenju UBS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво