Читај ми!

Finansijska injekcija evrozoni

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi najavio je da će ECB od marta 2015. do septembra 2016. kupovati državne i privatne obveznice za 60 milijardi evra mesečno.

Cilj nove mere Evropske centralne banke (ECB) je da se podstakne posustala ekonomija zone evra, prenosi Beta.

Objavljujući odluku ECB, Dragi je istakao da je inflacija u zoni evra i dalje niža od očekivane.

Na tržištu se očekivao manji mesečni program kupovine obveznica, od 50 milijardi evra.

ECB se odlučila za program takozvanog kvantitativnog popuštanja sledeći američku Upravu za federalne rezerve (FED), kao i Banku Engleske i Banku Japana. FED je kupovinom obveznica između 2008. i 2014. omogućio snažan oporavak američke privrede.

Za Evropu je, ocenjuju analitičari AP, pravi trenutak da pribegne programu kvantitativnog popuštanja – privredni rast je slab, stopa nezaposlenosti visoka a inflacija niska i sve su veće bojazni da će se region suočiti sa hroničnom deflacijom.

Kupovina obveznica će pomoći u borbi sa tom pošasti "upumpavanjem" svežeg novca u ekonomiju, povećanjem inflacije i pojeftinjenjem kredita, ali i ublažavanjem uslova za uzimanje kredita. Evro će oslabiti, što je podsticaj za izvoz.

Najveći protivnik takozvanog kvantitativnog popuštanja za koje se ECB odlučila jeste Nemačka, čiji je poslanik u Evropskom parlamentu Markus Ferber iz grupe Evropska narodna partija izjavio da ECB nema mandat za taj paket.

Ferber je inače potpredsednik Odbora za ekonomske i monetarne poslove u Evropskom parlamentu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво