Stamenković: Sačekati sa rešenjem za "švajcarce"

Saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu Stojan Stamenković je izjavio da vlasti u Srbiji i poslovne banke treba da sačekaju nekoliko nedelja kako bi utvrdile šta je najbolje rešenje za otplatu kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

"Ako bi država sada zamrzla odnos dinara i franka to bi bilo loše rešenje", rekao je Stojan Stamenković novinarima na prezentaciji novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaju Ekonomski institut i Privredna komora Srbije, prenosi Beta.

Po njegovoj oceni, ukoliko bi bio napravljen izuzetak u otplati kredita u švajcarskoj valuti, zbog jačanja franka nakon ukidanja njegovog pariteta prema evru, slične olakšice bi tražili i korisnici kredita u drugim valutama.

Stamenković je kazao da je ogorčen zbog izjava u nekim medijima da je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kriva za situaciju u kojoj su se našli korisnici kredita indeksiranih u francima, jer su im veće rate usled jačanja te valute.

Kako je podsetio, i bivši guverner NBS Radovan Jelašić je u vreme kad je u Srbiji počelo odobravanje kredita u švajcarskoj valuti upozoravao da je to veliki riziki i preporučivao ljudima da u to ne ulaze.

"Tada je kurs franka prema evru i dolaru bio na istorijskom minimumu i kamate na te kredite su bile povoljnije nego na kredite indeksirane u evrima. Ljudi nisu poslušali preporuke i slobodno se može reći da su se kockali", kazao je Stamenković koji je član Saveta NBS.

On je kazao da je mađarska vlada platila bankama tri milijarde evra kao nadoknadu što su kredite u francima vezali za forintu i zapitao da li Vlada Srbija može da pribegne takvoj meri.

Po oceni Stamenkovića, sadašnja vrednost franka prema evru i dolaru neće se zadržati na duži rok.

"Ne verujem da će Esmark dobiti subvencije"

Stojan Stamenković ocenio je da ne veruje da će država ponuditi neke tekuće subvencije Emarku za smederevsku Železaru.

On je kazao da ne zna tačno kakav je dogovor postignut sa Esmarkom, ali da je vrlo verovatno da će država preuzeti na sebe neke dugove smederevske Železare.

"Esmark će morati da plaća zarade, struju, vodu. Ne verujem i ne bi bilo dobro da država ponudi neke tekuće subvencije dok taj aranžman traje", ocenio je Stamenković.

Vlada Srbije je prošle nedelje prihvatila ponudu kompanije Esmark iz Amsterdama za strateško partnerstvo u Železari Smederevo, a predstoje pregovori radi zaključivanja ugovora.

Od ukupno tri ponuđača, koji su se javili na tender raspisan u decembru prošle godine, ponuda kompanije Esmark bila je jedina validna.

Država je ponudila kupovinu 80,01 odsto udela u Železari, dok bi vlasnik preostalih 19,99 odsto ostala država.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи