Vujović: NBS i UBS traže rešenje za "švajcarce"

Problem koji je izazvalo iznenadno jačanje švajcarskog franka svima koji su zaduženi u toj valuti nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva finansija, izjavio je Dušan Vujović. Ministar finansija očekuje da će Narodna banka Srbije i Udruženje banaka Srbije naći rešenje kako bi ipak na neki način olakšali građanima.

Dušan Vujović je, na konferenciji Juromani u Beču, rekao novinarima da krediti u francima čine mali udeo u finansijama u Srbiji, a oni ljudi koji su posegnuli za tim pozajmicama onda kada je kamata bila nadprosečno povoljna, sada imaju taj negativni efekat, prenosi Tanjug.

"Mislim da UBS i NBS traže rešenje i očekujem da će ga naći kako bi olakšali građanima koji su se uzimali kredite indekisrane u švajcarskom franku, ali to nije u direktnom domenu Ministarstva finansija", rekao je Vujović novinarima.

Ministar finansija je naveo da je jačanje franka bilo očekivano.

"Franak se vezao za evro pre godinu i po dana, kada je bio prvi pritisak na franak kao rezervnu valutu. Bilo je za očekivati da to vezivanje neće moći dugo da izdrži", rekao je Vujović.

Građani su, dodao je, svojom voljom birali tu vrstu kredita, a banke ne mogu da promene svoju suštinu.

"To je kao da ste kupili skupe cipele ili televizor", kazao je Vujović dodajući da bi ubuduće građani trebalo bolje da se informišu koji su rizici.

Nestabilnost franka prouzrokovana je nadprosečno velikom trto što se sada dešava normalna tržišna pojava. Treba da se obezbeđujemo protiv takvih nestabilnosti, zaključio je ministar.

Bankari u Srbiji su već nudili trogodišnje olakšice u otplati koje nisu imale veliki odjek. Jedino oni koji su imali novac su takve kredite ili pretvarali u evro ili ih prevremeno otplaćivali.

U Hrvatskoj je situacija mnogo teža, oko 60.000 kredita je u švajcarcima, pa Zagreb donosi nove mere koje će ići na teret finansijskog sektora.

"Vlada će pomoći građanima, a mere bi išle u smeru zamrzavanja anuiteta tih kredita, na nivou kursa pre ove velike promene", rekao je Branko Grčić, potpredsednik Vlade Hrvatske.

Fiksiranjem pariteta forinte prema franku, mađarska Vlada je za te pozajmice krenula još od maja i, u decembru, pravno zaštitila oko 70.000 korisnika kredita u švajcarcima.

"Mnogo smo se trudili da ohrabrimo ljude da nastave s otplatom u skladu s mogućnostima u okviru prihoda koje ostvaruju u svojim domćinstvima. Tako se izbegava masovni bankrot a ostavlja mogućnost za potrošnju i osnovne životne potrebe", rekao je Gabor Orban, ministar finansija i ekonomije Mađarske.

U očekivanju da zemlje Brika - Rusija Kina, Indija i Brazil naprave novu zajedničku valutu kao protivtežu dolaru, preduhitrio ih je franak. Zapadne zemlje su napravile veliku tražnju za frankom. Ponuda valute je bila manja od tražnje i vrednost franka je prerasla u novu svetsku rezervnu valutu. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи