Nemački "Tenis" na proleće u Srbiji

Na proleće u Srbiji počinje izgradnja pet velikih farmi nemačke kompanije "Tenis" koja se bavi proizvodnjom mesa. Još uvek se traga za lokacijama na kojima će farme, a potom i fabrike za preradu mesa biti izgrađene, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Uskoro nove investicije, najavljuje Čadež.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je, u intervjuu za RTS, rekao da je sasvim izvesno da će nemački "Tenis" otvoriti fabrike u Srbiji, ali da je za to neophodno pripremiti i domaće proizvođače mesa, kako bi kao kooperanti te firme poboljšali svoj plasman na inostrano tržište.

Prethodnu nedelju obeležila je još jedna delegacija kompanije mesne industrije "Tenis". Dokle smo stigli u ovom poslu, na kom smo trenutno stupnju?

Ovi poslednji razgovori su pre svega obeleženi planiranjem onoga što treba učiniti da bi se njihovi poslovni planovi ostvarili. Oni su odluku da investiraju u Srbiju doneli i sada smo organizovali razgovore sa svim relevantnim institucijama, što državnim, što inspekcijama, veterinarskim, Biroom za projektovanje - svi oni detalji koji ih čekaju na putu realizacije ove investcije.

Koji su onda to koraci koji nas tek čekaju -i šta je to što treba da se uradi da bi ova investicija zaista i došla u Srbiju?

Osnovana je firma "Tenis Srbija". Kompanija "Tenis" je osnovala svoju firmu u Srbiji, to je dakle neki prvi korak. Sada se ide u odabiranje tačnih lokacija gde će se graditi prvih pet velikih farmi kompanije "Tenis", a posle toga fabrika hrane i fabrika za preradu mesa. To su neki koraci koji su pred nama. Plan je dosta ambiciozan, a to je da u kasno proleće počnemo sa izgradnjom pet objekata, pet velikih farmi kompanije "Tenis".

Ono što je takođe bitno je da počnemo da pripremamo domaće kompanije, domaće farmere, da uzgajaju svinje po standardima po kojima to kompanija "Tenis" radi kako bi dakle bili njihovi kooperanti i njihova konkurentnost rasla i kako bi imali ostvariv plasman na inostranim tržištima preko kompanije "Tenis" u više od 86 zemalja.

Ovo nije ovo jedina delegacija iz Nemačke sa kojom ste razgovarali . U Kragujevcu su bili predstavnici kompanije koja se bavi električnim vozilima. Ima li Srbija uopšte industriju dovoljnu da odgovori ovoj grani?

To je jedna jako zanimljiva investicija, to jest jedan jako zanimljiv predlog investicije. Nemačka kompanija "Džerman e-kars" je zainteresovana za jedno preduzeće u privatizaciji i oni su posebno posebno specijalizovani za proizvodnju električnih vozila, pre svega električna vozila koja se koriste na aerodromima širom sveta.

Plan je da kompanija koja je došla razgovara i sa dobavljačima, firmama koje mogu da im budu dobavljači u njihovoj zahtevnoj proizvodnji i da ih koriste kao strateški partneri. Druga stvar je da privatizuju preduzeće za koje su zainteresovani i da onda u Srbiji ne samo proizvode ta vozila nego i izmeste jedan deo svog razvojnog centra u saradnji sa univerzitetima ovde.

Imate li plan i kada ćete ga predstaviti, ako ga imate - kako bi sama Komora mogla da unapredi svoj rad?

Mi smo ušli pre nešto više od četiri meseca u reorganizaciju komorskog sistema Srbije. Postoji nacionalna privredna komora i postoji 20 regionalnih privrednih komora koje jedna sa drugima nemaju mnogo veze i to je dosta ograničavajući faktor ukoliko želite da komora bude zaista servis privrede.

Mi smo se odlučili da implementiramo austrijski model i prilagodimo ga srpskim uslovima i to radimo zajedno sa našim austrijskim i nemačkim partnerima. Ja ću već u ponedeljak ići sa kolegom iz nemačke privredne komore u Beč gde ćemo evaluirati neke prve preliminarne predloge šta treba uraditi na tom putu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара