Osnovana Asocijacija kineskih privrednika

Svečanom konferencijom u beogradskom Centru "Sava" osnovana je Asocijacija kineskih privrednika u Srbiji koja na institucionalan način treba da doprinese razvoju ekonomske saradnje dve zemlje.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang pozvao je sve Kineze koji rade u Srbiji da poštuju zakone, običaje i tradiciju zemlje domaćina i da zajedno sa "srpskim prijateljima razvijaju sve strane saradnje", prenosi Beta.

"Tokom nedavnog Samita u Beogradu, premijer Kine Li Kećang je sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem dogovorio da u naredne dve godine bude izgrađena pruga Beograd-Budimpešta. Taj projekat će biti prioritet ambasade Kine u Beogradu ali nećemo zapostaviti ni druge poslove", rekao je Mančang.

On je ocenio da je prijateljstvo Srbije i Kine "danas jače nego juče a slabije nego sutra".

Predsednik Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji Guo Sjao rekao je da je ta institucija nastala iz kineske ideje jedinstvenog puta i da je njen zadatak da se bori za nove poslove u Srbiji.

"Srbija će u budućnosti postati strateška tačka razvoja u kojoj će kineski investitori moći da pokažu svoje znanje i sposobnosti.

Nadam se da će Asocijacija doprineti razvoju kinesko-srpskih ekonomskih ali i kulturnih odnosa", kazao je Sjao.

Sjao i predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić potpisali su tokom svečane konferencije Sporazum o saradnji Asocijacije i Privredne komore.

Prema rečima Miletića, taj sporazum je značajan obzirom na potencijal saradnje sa kineskim partnerima.

"Mi smo tokom nedavnog Samita u Beogradu predstavili potencijalnim investitorima iz Kine mogućnosti saradnje i to prvenstveno sa preduzećima iz Beograda. Kinezi imaju znanje i tehnologiju koje su potrebne našim preduzećima", kazao je Miletić.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom koja je zahvalila Kini na pomoći koju je uputila Srbiji nakon majskih poplava, dodavši da i druge države u svetu treba da slede primer prijateljskih srpsko-kineskih odnosa.

Nikolić: Želim da saradnja Srbije i Kine uspe

Predsednik Srbije izjavio je da je siguran da će izgradnja pruge Beograd - Budimpešta biti izgrađena za dve godine kako je i planirano i da će ta pruga sa Evropom spojiti Kinu koja će biti oslonjena na Srbiju.

Nikolić je u izjavi Tanjugu istakao i da će taj projekat biti pod strogim nadozorom i da će i lično biti angažovan jer želi da naša saradnja sa Kinom uspe.

"Ako smo rekli da će biti za dve godine, onda mora da bude za dve godine jer dobro poznajem kako Kinezi rade i kod njih opravdanja za probijanje rokova nema. Ta pruga nas spaja sa Evropom, a u velikoj meri i Kinu oslonjenu na Srbiju mnogo bolje povezuje sa Evropom", naveo je Nikolić.

On je dodao da je izgradnja pruge Beograd - Budimpešta značajna najmanje za tri zemlje, jer treba uzeti u obzir i Mađarsku koja aktivno učestvuje i kao članica EU želi da iskoristi priliku što je Kina veoma raspoložena da investira u ovaj deo Evrope.

Govoreći o Samitu Kine i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, a koji je nedavno bio održan u Beogradu, Nikolić je rekao da je kinesku delegaciju pokušao da ubedi da se isplati investiranje u proizvodnju u Srbiji.

"Mi smo samo nastavili razgovore koje sam imao u Pekingu sa kineskim predsednikom i premijerom. A to je produbljivanje i nastavak srpsko-kineske saradnje i otvaranje potpuno novog polja saradnje, a to je da ne bude više ulaganja samo u infrastrukturu već da pokušamo da kineske privrednike ubedimo da je isplativo investirati u proizvodnju u Srbiji", rekao je Nikolić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара