Читај ми!

Ko će platiti seoske puteve?

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da su u Srbiji 542 privredna preduzeća registrovana za gradnju putne infrastrukture. Međutim, nema preciznih podataka o tome koliko ih je bez ijednog zaposlenog, iako njihove firme asfaltiraju puteve širom Srbije. I dok se meštani raduju novim putevima, graditeljima ostaju dugovi.

Pre godinu i po, meštani Zlatara, sela Drmanovići i Aljinovići, dobili su asfalt. I dok su oni zadovoljni, vlasnik putarske firme ne može da naplati svoj rad iako, kaže, ima ugovor sa opštinom.

"Obraćali smo se Ministarstvu za saobraćaj, pošli smo da ih tužimo – odgovorili su nam da nisu sa nama pravili nikakav ugovor, da sa mnom nemaju ništa. Ja kao poslodavac ne mogu ovo nikako da rešim", rekao je Vojko Purić, vlasnik preduzeća "Putevi Zlatar".

Zbog duga od 25 miliona dinara probleme imaju i radnici koji čekaju novac za urađeni posao. U lokalnoj samoupravi kažu da nemaju mogućnost da plate asfaltiranje seoskih saobraćajnica. Podsećaju da je Opština, na osnovu odluke Ministarstva saobraćaja, raspisala tender i izabrala najpovoljnijeg izvođača.

"Mi niti smo planirali u svojim budžetima sredstva za izgradnju ovih pravaca, osim tih 10 odsto kako je prvobitno i bilo namereno. Znači da osnov za plaćanje ovih izvedenih radova – 90 odsto, mi kao Opština nemamo", kaže Dimitrije Paunović, predsednik Opštine Nova Varoš.

Ministri su se promenili, a dug ostao. U Samostalnom sindikatu putara veruju da ugovor nije potpisan s Ministarstvom, već je sve urađeno po usmenom nalogu.

"Mnogi od političara su u svojim predizbornim kampanjama otvarali objekte i puteve, a kada je trebalo da se urađeni putevi naplate, onda su svi prali ruke i svi se prave ludi da ne znaju, nisu u toku", kaže Sonja Vukanović iz Samostalnog sindikata putara Srbije.

Takođe ističe da i direktori i vlasnici greše što nasedaju na takve priče.

"Znači, bez ugovora, bez čvrstih garancija, nema gradnje puteva", dodaje Sonja Vukanović.

Iz resornog ministarstva najavljuju nova pravila u putarskoj operativi. Od lokalnih samouprava traže da im podnesu izveštaje o gradnji puteva na njihovoj teritoriji.

"Mi sada imamo situaciju sa dosta lokalnih samouprava gde su njihove lokalne kompanije napravile put, što je takođe neobično da napravite put bez ijednog papira i onda dođete kod države da tražite pare", rekla je Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.

Dodaje da čitav taj nered nije nastao zbog ljudi koji rade u tim firmama, već zbog "loše politike".

"Stvari su se dešavale gotovo u četiri oka, to pokazuje nedostatak dokumenata. Ničega nema, pola ugovora nema", ističe ministarka.

Samostalni sindikat putara Srbije traži i da se ispitaju sve privatizacije putarskih firmi.

Specijalni antikorupcijski timovi proveravaju njihove privatizacije, zbog sumnje da je većina najunosnijih poslova završila u rukama onih koji su na sumnjiv način došli do kapitala.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво