Читај ми!

Kraj komplikovanoj administraciji?

Suvišna i komplikovana administracija jedan je od razloga zbog koga se mnogi preduzetnici odlučuju da posluju skriveni od zakona. Prethodnih godina ukinuta je firmarina malim i srednjim preduzećima, a jednostavnija je i procedura za ostvarenje prava trudnica.

To su samo neki od problema na koje je ukazivala Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj. I ove godine Naled je objavio knjigu sa preporukama Vladi kako bismo sledeću godinu završili u boljem privrednom ambijentu.

Posle mnogo čekanja, konačno prva građevinska dozvola u razumnom roku. Zapravo i pre zakonskog roka, za samo pet dana.

Usvajanje i primena zakona o planiranju i izgradnji samo je jedan od razloga zbog kojeg je resorna ministarka ponela titulu reformatora godine, prema oceni Naleda. Tu, obećava, neće stati.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će do kraja godine biti sasvim sigurno elektornska građevinska dozvola.

"Ovaj zakon je osnova, prvi korak do elektronske građevinske dozvole i potpuna rekontrukcija reformisanja, kako god hoćemo to da nazovemo, katastra. Katastar je najvažnija instucija ako hoćemo da se bavimo onim što se zove i građevinska dozvola i legalizacija", rekla je ministarka Mihajlović.

I u drugim resorima bilo je sluha za sugestije stručnjaka. Zakon o radu i Zakon o planiranju i izgradnji, koji su doneti ove godine, dva su sistemska propisa koja utiču na poslovno okruženje u Srbiji.

"Naled je tražio od nas, i ne samo Naled, odgovarajuće podsticaje za nova zapošljavanja i posebno insistirao na borbi protiv sive ekonomije, što je prioritet mog ministarstva. Apsolutno se slažem i čak smo formirali zajednički tim koji treba da se bavi borbom protiv sive ekonomije", rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ipak, nisu sve preporuke Naleda usvojene. Od 138 preporuka predloga za rešavanje komplikovanih procedura, 35 je potpuno rešeno, a 29 delimično.

Sećamo da je 86 dokumenata bilo potrebno za ostvarivanje naknade na trudničkom bolovanju, a sada je to mnogo jednostavnije. Na ono što još mora da se uradi, ponovo podsećaju u takozvanoj sivoj knjizi.

Predsednik UO Naleda Vladan Atanasijević kaže da ono na čemu treba insitirati jeste da se smanje optrećenja na najniže zarade.

"Druga stvar je da se smanje administrativne procedure za izdavanje svih vrsta dozvola, dalje, da se učini javnim registar svih nameta, da li su oni fiskalni ili parafiskalnih nameta, da bismo svi znali zašto plaćamo naknade i da li su nam naknade opravdano ili neopravdano uvedene", kaže Atanasijević.

Sudeći po adresi na koju je upućen najveći broj preporuka, najviše posla ima u Ministarstvu finansija. Neke od njih ključne su za borbu protiv sive ekonomije i privlačenje investitora, to jest za realizaciju poslova koje je država odredila za prioritetne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије