Читај ми!

Obnovljeni blok u Kostolcu spreman za rad

U okviru Prve faze kineskog aranžmana u "Kostolcu", priveden je kraju još jedan posao. Potpuno je obnovljen i drugi blok B1, koji će narednih dana biti pušten u rad i početi proizvodnju struje – što je dodatna sigurnost elektroenergetskom sistemu Srbije.

Blok B1 je obnovljen prema planu – za devet meseci. Radnici "Kostolca" sa kineskim kolegama raščišćavaju dvorište termoelektrane i sklanjaju velike dizalice. U komandnoj sobi motri se na svaku mašinu i ugrađeni deo, kako bi sve bilo spremno za pokretanje proizvodnje struje.

Direktor Termoelektrane "Kostolac B" Dragan Živić rekao je da je u toku funkcionalna proba svih uređaja.

"Ispituju se sva postrojenja i vrši se zaštita podešavanja i priprema za potpalu kotla koja je predviđena za nekoliko dana", navodi Živić.

Pre dve godine obnovljen je blok B2. Snaga je povećana za 50 megavata, a prihod preduzeća za 28 miliona dolara. Isto se očekuje i od obnove drugog bloka.

Direktor Termoelektrana i kopova "Kostolac" Dragan Jovanović napominje da ti blokovi iz tehničkih razloga ceo svoj radni vek nisu funkcionisali predviđenom snagom.

"Sa ovom revitalizacijom radiće snagom od 350 megavata i više", dodaje Jovanović.

Inače, u okviru prve faze kineskog aranžmana, vrednog 360 miliona dolara, predviđena je i gradnja fabrike za prečišćavanje štetnih gasova.

"Do kraja godine betoniraćemo temelje i postaviti metalne šipove za dimnjak. Plan je da u martu ili aprilu počne gradnja kako bi se sve završilo do kraja 2015. godine", kaže projekt menadžer Prve faze za "Kostolac" Džang Zili.

Na pedesetak metara od bloka B1 i B2 gradiće se i blok B3, takođe iz kineskog zajma. Kada ceo posao bude završen, kostolačke termoelektrane će davati elektroenergetskom sistemu Srbije 30 odsto više struje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи