Internet prodaja krpi rupe u novčaniku

Što se nekad poklanjalo, sad se prodaje. Sve više građana u Srbiji trguje starim stvarima na internetu. Ove godine, obim internet trgovine povećan je između 30 i 50 odsto. Muškarci trguju više od žena. Najviše ih interesuju alat i knjige, a žene odeća, obuća i oprema za bebe i decu.

Savremeni trendovi nisu zaobišli Srbiju, a ekonomska kriza je mnoge naterala da ono što su nekada poklanjali sada prodaju na internet stranama.

Gotovo svaka firma koja drži do sebe ima i svoj internet izlog. Ima i sve više pojedinaca koji prodaju na taj način. Nekada dopunski posao, sve češće postaje profesija.

Internet je brz, informacije lete, a za onlajn prodaju nije potrebna ni radnja ni tezga.

Biljana Subašić nema firmu, ali već godinu dana,koliko je bez posla, povremeno puni svoj virtuelni izlog.

"Ja sam trenutno bez posla. Stvari koje sam ranije poklanjala, odlučila sam da postavim na određene sajtove, da pokušam da prodam i da zaradim na neki način. Upravo zbog te teške finansijske situacije, svaki dinar dobro dođe", priča Biljana.

Ekonomska kriza ogleda se i po broju i po ceni predmeta koji se nude preko interneta.

"Broj predmeta raste. Prodavci su uvideli priliku da prodaju ono što im nije potrebno i na taj način zarade za nešto drugo. S druge strane, kupci su uvideli priliku da kupe nešto što im je potrebno i da pri tom uštede. Zbog toga su među najprodavanijim artiklima oni koji su na sniženju, koji su sa početnom cenom licitacije do 100 dinara, kao i gde je besplatna dostava, gde kupac ne mora da plati poštarinu kada predmet dođe", objašnjava Anđelka Ducić iz "Limunda".

Najveća opasnost kupovine bez kontakta je da ne dobijete ono što ste tražili.

"Pretežno potrošači kupuju od fizičkih lica, ne od pravnih lica. U ovom trenutku zaštite nema na tom nivou kakav očekuju sami potrošači. Savet potrošačima je da strogo i veoma pažljivo kupuju preko interneta, a na prvom mestu da provere da li je to lice fizičko ili pravno lice, da li je registrovano u APR-u, da li ima žiro-račun", ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Korišćenje interneta u Srbiji neprekidno raste.

"To je izuzetno važno i zbog toga da bi se naša ekonomija prilagodila novim trendovima. Na taj način da bi bila konkurentnija, da bi mogla bolje da izvozi, a posebno kada su u pitanju mala i srednja preduzeća, pa čak i pojedinci koji dobijaju priliku da ono što mogu da ponude, mogu da ponude sada celom svetu putem interneta", navodi pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine Nebojša Vasiljević.

Ljudi pred praznike češće kupuju preko interneta. Uglavnom se traže novi predmeti. To su najčešće detalji za kuću, ukrasi i sitnice.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво