Читај ми!

Tender za pametna brojila, uslovi i pravila

EPS što pre mora da ugradi pametna brojila koja će omogućiti daljinsko očitavanje i smanjiti krađu struje. Međunarodni tender koji je EPS raspisao za nabavku brojila uznemirio je domaće proizvođače koji tvrde da su zbog oštrih uslova isključeni iz tog posla. U EPS-u obrazlažu da je posao transparentan, a da pravila diktira EBRD, koji kreditira projekat.

Uslovi tendera su jasni – u proteklih pet godina, ponuđač, između ostalog, mora imati najmanje 75 miliona evra prometa, već realizovan jedan sličan posao koji vredi bar 45 miliona evra i moraju nuditi brojila od dva do tri proizvođača, a ti proizvođači imati godišnju proizvodnju od najmanje 250 hiljada brojila.

Domaći proizvođači tvrde da imaju potrebne svetske sertifikate, ali uslove tendera ne ispunjavaju ni kao ponuđači ni kao proizvođači.

"Mi već izvozimo ta brojila, praktično učestvujemo u drugim zemljama i tražimo da možemo da učestvujemo u našoj zemlji. Ovo je poslednja šansa za oživljavanje elektroindustrije. Ako postoji dobra volja EPS-a da nam se omogući učešće, to je moguće uraditi", kaže predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje struje PKS-a Jovan Vujasinović.

U EPS-u kažu da su sa EBRD-om već ublažili uslove jer su dva i po puta smanjili traženi promet, i napominju da na tenderu kupuju ceo paket koji povlači pametna brojila.

"Mi ne kupujemo samo brojila. Kupujemo ceo sistem, celu infrastrukturu, IT, softver, rutere. Ja zastupam interese EPS-a. Ovo je za EPS mnogo bolje. Imaćemo veću konkurentnost, kupujmo ceo sistem, ključ u ruke", kaže generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

Grupacija proizvođača opreme za merenje struje pri Komori Srbije okuplja 11 domaćih fabrika brojila. I oni tvrde da proizvode ceo sistem za pametna brojila. U EPS-u im ne osporavaju kvalitet i pozivaju ih da učestvuju kao podizvođaći kod nekog od ponuđača.

Vujasinović kaže da, ako učestvuju kao podizvođači brojila, ne učestvuju kao proizvođači, a proizvode brojila.

"Mi imamo najviše ocene da je ovo što radimo pravi put i mnoge elektroprivrede će sada prema nama da se upravljaju kako se taj sistem nabavlja", kaže generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović.  

Tender je otvoren do marta, pa se domaći proizvođači brojila nadaju da će EPS izmeniti uslove kako bi i oni ušli u posao. Traže pomo Vlade jer bi zarada od posla ostala u Srbiji.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи