Читај ми!

NBS: Zakon o osiguranju štiti građane

Novim, reformskim Zakonom o osiguranju stvoreni su bolji i efikasniji mehanizmi za zaštitu građana koji koriste usluge osuguranja, saopštila je Narodna banka Srbije.

Kako se navodi, tim zakonom, koji je Skupština Srbije usvojila 18. decembra, stvoreni su svi neophodni preduslovi da se građanima pružaju moderne usluge osiguranja, prilagođene njihovom stvarnim potrebama, prenosi Beta.

Zakon o osiguranju na prvom mestu garantuje dobrovoljnost, što, kako se ističe, znači da osim u slučajevima propisanim posebnim zakonima, građani mogu sami da procene i da li žele uslugu osiguranja i u kom obliku.

Napominje se da, osiguranje nudi i druge mogućnosti, posebno u pogledu supstitucije dugoročnoj štednji i poručuje građanima da je zbog toga važno da uslugu osiguranja koju kupuju dobro razumeju.

U tom cilju, Narodna banka Srbije u Zakon o osiguranju ugradila odredbu koja građanima omogućava da pre zaključivanja ugovora o osiguranju budu adekvatno informisani o svim elementima koji su potrebni za donošenje prave odluke.

Ističe se da je društvo za osiguranje dužno da obavesti korisnike o uslovima osiguranja koji se primenjuju na ugovor o osiguranju, a iz kojih mogu videti u kojim slučajevima imaju pravo na naknadu štete i da im dostavi informacije o načinu i rokovima za podnošenje
odštetnog zahteva, raskidu ugovora, kao i o načinima zaštite prava kod nadležnih organa.

Ti i drugi propisani podaci, navodi se, građanima moraju biti dostavljeni na papiru ili drugom trajnom nosaču podataka, napisani pregledno i razumljivo.

Zakonom o osiguranju utvrđeni su mehanizmi koji će sprečiti bilo kakvo dovođenje građana u zabludu u vezi sa poslovima osiguranja, kao i obaveza društava za osiguranje da podatke o građanima čuvaju kao poverljive, ističe NBS.

Stručne službe Narodne banke Srbije, koje su zadužene za nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja, predano rade kako bi obezbedile stabilno tržište na kome posluju solventna društva za osiguranje, kojima upravljaju kompetentna lica.

U tom smislu NBS preduzima sve neophodne mere kako bi pružaoci usluga osiguranja poslovali u skladu sa propisima, ali i raspolagali dovoljnim sredstvima da u svakom trenutku mogu da izmire svoje obaveze po osnovu naknade šteta i ugovorenih iznosa.

Cilj zakonom propisanog nadzora NBS nad obavljanjem delatnosti osiguranja je da sredstva koja su građani poverili društvima za osiguranje budu maksimalno zaštićena, odnosno da služe svrsi, a to je pre svega isplata šteta na način i u visini koja je ugovorena.

Ističe se da će NBS u narednih šest meseci pripremiti i doneti set podzakonskih akata neophodnih za punu primenu novog Zakona o osiguranju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво