Читај ми!

SSSS: Smanjenje subvencija zatvara preduzeća

Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio da će smanjenje subvencija neminovno dovesti do zatvaranja velikog broja privrednih subjekata, što će za posledicu imati povećanje broja nezaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju sindikata, sprovođenje mera fiskalne konsolidacije u cilju ostvarivanja stabilnosti javnih finansija i svođenje fiskalnog deficita na održiv nivo ne može se postići smanjivanjem i onako niskih plata zaposlenih u obrazovanju i zdravstvu, kao i smanjivanjem penzija, subvencija privredi i poljoprivredi.

"Srbija ima najvišu stopu nezaposlenosti i stopu rizika od siromaštva u Evropi, nepovoljne indikatore zdravstvenog stanja stanovništva i nepovoljne demografske indikatore. Primenom predviđenih mera navedene stope i indikatori biće još nepovoljniji", naglašava SSSS, prenosi Beta.

Dugoročna stabilnost javnih finansija prvenstveno može postići investicijama, koje će dovesti do povećanja zaposlenosti i povećanja izvoza, a neophodna je i odlučna primena mera za smanjenje sive ekonomije, smanjivanje korupcije, poboljšanje finansijske discipline i uslova poslovanja privrednih subjekata, ističu u sindikatima.

SSSS u saopštenju navodi i da je neprihvatljivo da se Zakon o budžetu Srbije za 2015. godinu, koji se tiče svih građana Srbije, donosi bez javne rasprave i po hitnom postupku, kao i to što nije doneta fiskalna strategija za 2015. godinu sa projekcijama za 2016. i 2017. godinu.

"Preduslov zadržavanja ljudi u zemlji, i daljeg napretka u svim segmentima društva, bitnim za budućnost, jeste podizanje zaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta za nezaposlene, čime bi se automatski i značajan broj sada nagomilanih socijalnih problema delimično umanjio", saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije.

U saopštenju sindikata je navedeno da je Predlog zakona o budžetu Srbije za 2015. godinu, krojen više rukovođen interesima Međunarodnog monetarnog fonda, a ne interesima naroda Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво