Читај ми!

Izgradnja sistema za navodnjavanje od Nove godine

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže za RTS da će Srbija zajedno sa Abu Dabijem početi da gradi sistem za navodnjavanje već početkom naredne godine. Čak 95 posto gazdinstava koja koriste sredstva Ministarstva poljoprivrede neće biti oštećeno smanjenim budžetom, poručuje ministarka poljoprivrede.

Snežana Bogosavljević Bošković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da uprkos smanjenom budžetu, oko 300 gazdinstava u Srbiji neće biti oštećeno i najavljuje nove projekte u oblasti poljoprivrede.

"Smanjen je ukupan iznos sredstava agraru, a u cilju da se krajnje racionalno troše sredstva. Mi smo predložili male izmene Zakona o podsticajima. Tako da će se sada subvencije izdvajati samo za gazdinstva do 20 hektara", objašnjava ministarka poljoprivrede.

Snežana Bogosavljević Bošković napominje da je glavni cilj resornog ministarstva da obezbedi rast i razvoj stočarstva i da se s tim u vezi preduzimaju sve neophodne mere.

Jedna od mera koje Ministarstvo preduzima radi poboljšanja poljoprivrede i stočarstva, kako kaže ministarka, jeste i izgradnja sistema za navodnjavanje.

Napominje da će izgradnja sistema započeti već od Nove godine, i da je Ministarstvo stalno u kontaktu sa partnerima iz Fonda za razvoj Abu Dabija.

U naredne tri godine treba da otpočne sa radom sistem za navodnjavanje koji će vodom snabdevati čak 100.000 hektara poljoprivrednih površina, precizira ministarka Bogosavljević Bošković.

Na pitanje kako Srbija može da poveća izvoz uprkos smanjenom budžetu, ministarka kaže da naši proizvođači imaju dobre mogućnosti da izvoze, najpre na rusko tržište, i dodaje da povećan izvoz možemo imati samo uz veću proizvodnju.

Izuzev Rusije, i Kina je za domaće proizvođače važno tržište, ukazuje ministarka poljoprivrede, i podseća da je Sporazum o izvozu jagnjećeg mesa na kinesko tržište važan dokument koji je potpisan na Samitu.

"U narednih mesec dana biće potpisan i ugovor o izvozu goveđeg mesa. Kineske ocene su odlične i naše meso može biti plasirano na njihovo tržište", ponavlja ministarka poljoprivrede.

"Srbija je usaglasila već sertifikate sa zemljama EU, Rusijom, Ceftom. A ovi sertifikati su uslov uslova za bilo kakvu dalju investiciju. Kinezima su sertifikati važni, jer kao uvoznici žele da budu osigurani u svakom pogledu", zaključuje ministarka Bogosavljević Bošković.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво